17.3.2018

Miltä tuntuu tulojen yhtäkkinen vähentyminen?


Raha. Fyffykkä. Liitu. Fyrkka. Massi. Fyffe. Mani. Hynä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Olen ollut jo vuosia tilanteessa missä tulot ovat ennemminkin nousseet kuin laskeneet. Nyt opintovapaani käänsikin tilanteen päälaelleen ja tienaan lähes puolet vähemmän kuin aiemmin. Millaisia tuntemuksia herättää tulojen yhtäkkinen vähentyminen?

Ei tässä nyt aikaisemminkaan mitään kroisoksia oltu, mutta aika paljon enemmän tuli tienattua ennen opintovapaata. Laskin että tienasin viime vuonna keskimäärin yli 2900€ kuussa nettona kun laskee mukaan kaikki tulonlähteet. Viime helmikuussa tienasin vain 1600€ joten pudotus tuloissa oli aika raju. No eipä siinä mitään, kyllähän silläkin pärjää. Mutta vaikka rahaa olisi riittävästi menoihin niin
on tässä tienaamisessa aika iso ero aiempaan verrattuna.

Hyvänä puolena on se että olin varautunut tähän tilanteeseen jo ennalta: olin päässyt juuri sijoitusten osalta yli sadantonnin merkkipaalun, joten jos joku rahaa vaativa tapahtuma tulisi päälle niin voisin myydä sijoituksia ja saada rahaa tilalle. Vielä ei ole tarvinnut koskea sijoituksin, mutta Bank Norwegianin tililtä olen nostanut rahaa sijoituslainan maksuun. Oli mielenkiintoista miettiä etukäteen että miten tulen reagoimaan tulojen tippumiseen. Tällä hetkellä ei ole ainakaan vielä mitään hätää, vaan tuntuu että rahaa on riittävästi.

Aiemmin minulla oli rahaa sijoittaa joka kuukausi helposti yli tonni. Nyt on enää varaa maksaa muutaman satasen kuussa vanhaa sijoituslainaa. Voisin toki säästää muutaman kuukauden ja ostaa sitten jotain osaketta. Ei ole vaan oikein löytynyt mitään kivaa ostettavaa. Altia tai Harvia ei napannut jostain syystä yhtään.

Rahaa on riittävästi mutta ei kuitenkaan niin paljoa ylimääräistä kuin aiemmin. Kaipa sitä kaikkeen tottuu. Nyt kutkuttelisi ostaa uusi sähköpyörä kesäksi mutta kehtaakohan sitä sittenkään kun se maksaa niin monta saturaista? On tämä elämä nykyään sittenkin hiukan erilaista nyt kun ei pysty sijoittamaan samalla tavalla kuin ennen. Olisi varmasti mahdollista tiristää kulutus ihan minimiin ja saada lisää rahaa sijoittamiseen. On kuitenkin kiva matkustella kerran pari vuodessa ja käydä ravintoloissa.

Oletko sinä ollut tilanteessa jossa tulosi ovat laskeneet huomattavasti?



11 kommenttia:

  1. Minulla rahan ymmärrys (että ostan mielummin vapaa-aikaa samalla rahalla kuin kulutan) alkoi ensin täyspäiväisen työn tiputtamisesta kolmipäiväiseksi. Sitten kun vapaa-aika oli niin ihanaa, ryhdyin opiskelemaan. Opiskeluala oli toki oma intohimoni, mutta myös ala tosi hyvin palkattu ja opiskelu myös tuki jo olemassa olevaa tutkintoa. Ajattelin että win-win. Mutta eniten se (opiskelu) kyllä vaikutti rahan ymmärtämiseen. Ymmärsin sen että ostamalla vapaa-aikaa, teen fiksumpia ratkaisuja. Ja fiksummat ratkaisut tuovat enemmän taloudellista hyvinvointia. Nyt teen töitä noin päivän viikosta ja saan kaksinkertaisen palkan verrattuna palkkatöihin. Yrittäjyys on minun juttu. Huikea mahdollisuus! Tsemppiä opiskeluun. Opiskelu kannattaa aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mistä päivän työstä saa tuplapalkan? Kerro, kiinnostaa! Vai tarkoittiko päivä viikossa osakesalkun huoltamista? :)

      Poista
  2. Anonyymi17.3.18

    Kolme kertaa olen jäänyt äitiyslomalle, se ei rahamielessä ole tuntunut oikein miltään (ollut varmasti miutakin mietittävää) mutta nyt mieheni, perheen pääasiallinen tienaaja jää opintovapaalle ja ollaankin ihan erilailla jännän ääressä :D yrittäjällä tuo aikuiskoulutus tuki ei ole edes ansiosidonnainen vaan kiinteästi n. 560e/kk miinus verot.

    nyt tavoitteena että pärjätään seuraava vuosi niin ettei säästöihin ja sijoituksiin tarvitsisi kauheasti koskea, aika tarkkaan saa miettiä jo ennestään aika minttiin hiottua budjettia :D

    -Sanna

    VastaaPoista
  3. Anonyymi20.3.18

    Mikset opiskele työn ohessa? AMKssa meno on niin kevyttä, että ainakin itellä päätäsärkiksi jos sen takia täytyisi olla poissa töistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh! :D Kokeilin tätäkin pari vuotta sit. Ei ollu kiva ku oli ma-to himas vasta 9 jälkee illal ja sit viikoloppusi piti tehä läksyjä.

      Poista
    2. Kumma ku ei tommosesta tykkää ;) Kyllä mä vielä koulun ja työn jaksan mut sit ku tuun kotiin perheen pariin nii ei vois vähempää kiinnostaa alkaa tekemään läksyjä :)

      Poista
  4. Anonyymi21.3.18

    Täälläkin yksi opintovapaasta nauttiva. On tullut luettua paljon, tehtyä kodin kaappien suursiivous ja käytyä salilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Kun on päässyt opiskelemaan unelma-alaa on motivaatio ihan toista näin kolmikymppisenä ja vaikka välillä olisi pidempiä päiviä, on energiaa silti paljon enemmän vapaa-ajalle kuin vanhassa työssä ollessa. Rahat riittävät hyvin, mutta säästöön ei toki jää niin paljon kuin normaalisti. Suosittelen opintovapaata jokaiselle!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.