6.8.2017

Äänikirja vs. perinteinen kirja


Laiskana kirjojen lukijana olen mielissäni audiokirjojen yleistymisestä. Äänikirjoja kuunnellaan mobiilisovelluksella joten kirja menee pieneen tilaan ja sen voi ottaa minne tahansa mukaan. Iso kirjakokoelma mahtuu pieneen laitteeseen. Testasin paria eri äänikirjapalvelua ja katsoin miten ne vertautuvat vanhaan kunnon kirjaan.

Ensin aloin miettimään että mikä muu kuin kuuntelu erottaa audiokirjat tavallisista kirjoista. Otin kokeiluun kaksi eri äänikirjoja tarjoavaa palvelua: Bookbeatin ja Elisa Kirjan. Normaalissa kirjassa on enemmän tunnelmaa kuin audiokirjoissa. Kirjoissa on oma tuoksunsa ja tunnelmansa. Toisaalta sitten taas kertoja voi äänikirjassa eläytyä tunnelmaan ihan kuin jossain näytelmässä.

Perinteisiä kirjoja luin yleensä sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Työmatkan taitan autolla joten nenä kiinni kirjassa olemalla poliisisetä saattaisi suuttua. Äänikirja vaan päälle ja ajamaan. Matkatkin taittuvat entistä joutuisammin. Keksimme tyttöystäväni kanssa muitakin käyttökohteita audiokirjalle: meillä on Lidlistä ostettu vedenkestävä bluetooth suihkukaiutin. Menimmepä sitten saunaan ja laitoimme pyörimään Ville Haapasalon - Et muuten tätäkään usko -audiokirjan. Oli vähän erilainen saunakokemus :D Kyllä sitä näköjään on Villelle sattunut ja tapahtunut siellä Venäjän maalla...

Olemme kuunnelleet kirjoja myös ennen nukkumaanmenoa. Nyt me molemmat pystymme seuraamaan samaa kirjaa ja naureskelemaan samoille kirjan kohdille - kätevää. On tavallisille kirjoillekin vielä paikkansa. Joskus lukemaansa haluaa pohtia ja silloin tavallinen kirja on kätevä, ei tarvitse painaa pause -näppäintä. Voi vain pysähtyä hetkeksi miettimään.

Molemmissa kirjapalveluissa on paljon samoja piirteitä. Kirjan pystyy laittamaan tauolle ja jatkamaan seuraavalla kerralla samasta kohdasta. Oli myös mahdollista laittaa uniajastin niin että kirja meni tauolle automaattisesti vaikkapa 15 minuutin kuluttua. Ohjelmat toimivat hyvin ihan tällaisinaan minun käytössäni. Niissä on kuitenkin yksi aika iso fundamentaalinen ero: Bookbeat toimii kuten Netflix, selailet vaihtuvaa kirjavalikoimaa ja kaikki kirjat ovat kuunneltavissasi samaan kuukausihintaan. Bookbeatin kuukausihinta on 16,90€, mutta uusi asiakas saa kokeilla palvelua 2 viikkoa ilmaiseksi. Jos ei palvelua halua jatkaa niin sen voi lopettaa 2 viikon sisään eikä tarvitse maksaa mitään. Kirjat ovat myös saatavilla e-kirjoina.

Elisa Kirja toimii taas siten että valitset jonkin yksittäisen kirjan ja sitten ostat sen. Kirjat maksavat muutamasta eurosta ylöspäin. Jotkut kirjat ovat e-kirjoja ja toiset taas äänikirjoja. Kaikista kirjoista saa näytteen ennen ostoa. Rekisteröinti ei maksa mitään ja tämän linkin kautta saa myös yhden kotimaisen kirjan ilmaiseksi. Me kuuntelemme tällä hetkellä Tuomas Kyrön kirjoittamaa kirjaa Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike. Kirjassa on todella hyvä tunnelma sillä näyttelijä Antti Litja on siinä kertojana.

Jos näistä kahdesta vaihtoehdosta pitäisi valita jompikumpi niin valitsisin Bookbeatin. Pidän kuukausimaksullisista palveluista, koska saan kuunnella samalla rahalla kaikkia äänikirjoja. Onneksi ei tarvitse valintaa tehdä sillä molempia palveluita voi kokeilla ilmaiseksi. En kuitenkaan jatka Bookbeatia kokeilun jälkeen, mutta ajattelin ostaa kuukauden lahjakortin mummolleni jos hän innostuisi tuosta palvelusta. Tai sitten ostan jonkun kirjan Elisa Kirjasta. Hänen on vaikeaa kääntää kirjan sivuja joten äänikirja voisi olla hyvä ratkaisu tuohon. Tyttöystäväni innostui kokeilun aikana äänikirjoista myös sen verran että hän sai äitinsäkin harkitsemaan jompaa kumpaa palvelua.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.



5 kommenttia:

  1. Olen itse kuunnellut työmatkoilla Suplasta äänikirjoja. Palvelu on täysin ilmainen. Valikoimassa ei toki taida olla, kuin vasta 4 kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suplaa minulla ei olekaan vielä ladattuna, kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. ILtasatua meilläkin kuunnellaan, erityisesti mökillä. Menossa Aaro Vakkurin Afrikan poikki.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi9.8.17

    Ottamalla käyttöön puhelimessa ja tietokoneella puhesynteesin voi kuunnella minkä tahansa tekstin ääneen luettuna. Jopa tämän blogitekstin. Eikä maksa mitään.

    Projekti Lönnrotista ja Guttenbergista saa vanhoja klassikoita ilmaiseksi e-kirjoina. Samoja mitä Elisa-kirjassa on 0 €. Synteettiseen puheeseen tottuu aika pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se aika monotoniselta kuulostaa :D

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.