18.2.2017

Olen hulluna osinkoihin!

Kevät alkaa olla jo korvilla ja osinkokiima taas päällä. Talouslehdet täyttyvät osinkoartikkeleista ja työpaikallakin keskustellaan että taas yritykset jakavat osingot työläisten selkänahoista. Osinkohehkutukselta on vaikea välttyä varsinkin Suomessa sillä täällä jaellaan osinkoja yleisesti ainoastaan kerran vuodessa näin keväisin. Nyt on se hetki käsillä kun osakkeenomistaja voi tienata hiukan fyffeä myymättä omistuksiaan.

Nyt tulee kuulkaas sellainen paljastus että jalat alta: olen hulluna osinkoihin! Olen myös osinkoihin sen verran riippuvainen että tämä Suomen osinkokevät ei tee minulle enää oikein mitään. Aiemmin kevään osinkosade oli ihan riittävä mutta kun sijoitusharrastus eteni ja riippuvuuteni osinkoihin syveni niin aloin haluamaan lisää. Nyt tarvitsenkin osinkofiksini jo kerran kuussa.




Mutta miten ajauduin aikanaan tähän karmeean jamaan? Aloitetaan aivan alusta... Nimittäin sijoitusurani alusta. Vuosi oli 2011 ja juttelin työkaverini kanssa sijoituksista. Hän kertoi sijoittavansa yhdessä poikaystävänsä kanssa suoraan suomalaisiin osakkeisiin. Itse olin tuohon aikaan OP:n asiakas ja heillä oli vielä silloin kalliit säilytysmaksut ja välityskulut. Se oli varmaan estänyt itseäni lähtemästä mukaan osakkeisiin. Työkaverini kertoi kuitenkin pienemmästä ja minulle vielä toistaiseksi tuntemattomasta * Nordnet -välittäjästä jolla ei ole osakkeille säilytysmaksuja ja jolla voin tehdä kauppaa suomalaisilla osakkeilla 2kk ajan 3€ välityskuluilla.


Päätän ryhtyä osakesijoittajaksi



Koko osakemaailma oli minulle vielä aika tuntematon alue mutta tuo tarjous kuulosti liian hyvältä ohitettavaksi. Osingot olivat minulle se ja sama vielä tuossa vaiheessa. Ostelin tarjousaikana muutaman sadan euron erissä erilaisia osakkeita, mm. Saga Furs, Nordea, Revenio, Okmetic ja Sampoa. Jatkoin kaupankäyntiä heikolla menestyksellä tarjousajan jälkeenkin. Myin ja ostin ihan liikaa enkä kiinnittänyt huomiota välityskuluihin saatika siihen että monesti tekemättä mitään olisi saanut paremman tuoton kuin koko ajan hevosia vaihtelemalla.

Stonesoftinkin menin myymään aivan liian aikaisin siinä 2012 syksyllä juuri ennen kuin se ostettiin joten siitäkään ei oikein mitään jäänyt lapaseen. Osinkoja alkoi tulla tilille jo siinä 2012 keväällä mutta en kiinnittänyt niihin oikein mitään huomiota. Oli jännempää myydä ja ostaa osakkeita ja yrittää saada sillä tavalla tuottoa. Pieleenhän se yleensä meni. Osto ja myyntitouhu jatkui 2013 kevääseen kunnes aloin kiinnittämään enemmän huomiota osinkoihin. Aloin huomaamaan että onpas mukavaa kun tulee rahaa tilille tekemättä töitä sen eteen.


Blogista vauhtia sijoittamiseen



Aloin myös kirjoittamaan tätä blogia kesällä 2013 jolloin se vielä kulki nimellä "Viisikymppisenä eläkkeelle". Tarkoituksenani oli saada tuottoa osinkojen avulla, koska osakkeita ostamalla ja myymällä ei selvästikään omilla taidoillani voinut tehdä tiliä. No, juuri silloin onnistuinkin tekemään pari tonnia voittoa ostamalla ja myymällä 3D hypeä ja Teslaa. Tuommoinen pikku onnistuminen ei kuitenkaan muuttanut päätavoitettani joka oli kasvattaa vuotuista osinkovirtaa niin suureksi että voisin lopulta elää osinkotuloillani.

Aloinkin ostamaan osinko-osakkeita jenkeistä että saisin tasaisempaa osinkotuloa. Järkeilin että on parempi saada osinkoja ympäri vuoden ja sijoittaa ne sitten heti takaisin osakkeisiin verrattuna siihen että osingot tulisivat vain keväisin. Aloin myös ostamaan jenkkiosakkeita Interactive Brokersin kautta ettei minun tarvitse enää kiinnittää huomiota välityskuluihin, $10 kiinteällä kk maksulla pystyi tekemään kymmeniä kauppoja. Heikkoutena tuossa oli sitten se että tuli ostettua vähän sitä sun tätä kun se nyt oli kerta niin halpaa välityskulujen osalta. Kuvitella että jaksoin ostaa aikanaan osakkeita $100 dollarin erissä! Ehkä se oli sitä uutuuden viehätystä.


Nykytilanne osinkojen suhteen



Toki olen langennut kiusaukseen tuonkin jälkeen ja ostellut välillä osakkeita vain arvonnousu mielessä. Onneksi olen tehnyt noilla pelleillyillä kuitenkin sen verran tappiota että olen aina kiltisti palannut takaisin osinko-osakkeiden pariin. Mielestäni ne sopivat tällaiselle lahjattomalle sijoittajalle paremmin. Koukuttavinta osingoissa on ollut se että mitä enemmän osakkeita ostaa niin sitä enemmän ja useammin osingot tulevat tilille. Aluksi oli kuukausia jolloin minulle ei tullut yhtään senttiä osinkoja mutta nykyään niitä maksaa 10-30 eri yritystä kuukaudesta toiseen. Myös psyykkisesti osingot sopivat makuuni erinomaisesti, minun ei tarvitse myydä osakkeita ja silti tasaista tuottoa tulee tilille. Verotuksellisesti kasvurahastot olisivat varmastikin järkevämpi sijoitusmuoto, mutta minä haluan saada osinkoni omalle tililleni.

Intoani osinkoihin ei ainakaan lannista se että vuotta eteenpäin katsovat brutto-osingot lähentelevät jo 400€ kuukausirajaa. Siitä on toki vielä tovi matkaa taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta on se ainakin ihan hyvä alku :)

Mitä mieltä sinä olet osingoista?

37 kommenttia:

  1. Itse laajensin omistuksiani aikoinaan USA:n puolelle nimenomaan noiden kuukausittaisten (tai vähintäänkin kvartaaleittain maksettavien) osinkojen takia. Haluan saavuttaa sijoituksilla tarpeeksi säännöllistä kassavirtaa. Vain keväisin, kerran vuodessa maksettavat osingot eivät riitä ainakaan itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama kuin palkkasi tulisi kerran vuodessa, eihän sekään olisi kauhean mukavaa. Osingoissa vähän sama juttu.

      Poista
  2. Tarvisi tietää kevään paras osingonmaksaja Suomesta. Vinkkejä? Sellaisesta firmasta, joka ei syksyllä ole jo kriisitilassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys mikä on paras. Itseltäni löytyy Raisio, Sampo ja Kone jotka ovat ainakin finassikriisin jälkeen nostaneet osinkoaan.

      Poista
    2. Nordnethän lista noita männäviikolla: https://www.nordnet.fi/kampanjat/kaupankaynti/parhaat-osingonmaksajat.html. Itsellä löytyy muutama salkusta ja Teliaa ajattelin lisätä vielä lasten salkkuihin.

      Poista
    3. Juu tuo lista on hyvä, mutta lisäanalyysi on varmasti paikallaan. Itse haalia salkkuuni yrityksiä jotka nostavat osinkoaan vuosittain.

      Poista
    4. Kiitos linkistä Kuusivuotissuunnitelma! Tästähän sitä voi helposti valita, mitä ostaisi :D Älkää kertoko anonyymeille, mutta täytyy vielä sijoittaa ne mun Nokian renkaista saadut rahat. Renkaat ei tässä listalla näköjään olekaan, joten tuottoisampiakin kohteita löytynee.

      Poista
    5. Jeps, vaihtoehtoja löytyy ihan mukava kasa :)

      Poista
  3. Anonyymi18.2.17

    Osinko on ääri tärkeä. korvaus riskistä ja kontrolli ettei yritys leiki omistajien rahoilla. Ainut yritys mihin luotan, joka ei maxa osinkoa on berkshire hathway ja se onkin ainoa. O'sinko hyvä. ok

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, puhvetti ei ole osinkko miehiä :)

      Poista
  4. Kyllä mullekin osingot taitaa koukuttavin asia olla sijoittamisessa. Vajaa vuosi sitten aloin ostella jenkkiosakkeita, lähinnä osinkoaristokraatteja, ja yhtenä valintaperusteena uudelle osakkeelle on ollut, että osingon maksu olisi eri aikaan, kuin jo omistamillani yhtiöillä. Siinä se vasta onkin järkevä kriteeri osakkeen valitsemiseen :D Kyllä osinkosijoittaminen motivoi enemmän ja on mielenkiintoisempaa, kuin vaikka rahastoihin säästäminen, kun seuraa kuukausittaisia osinkoja ja niiden kasvua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, itsellenikin maistuu juuri tuon kasvavan puron seuraaminen. On kyllä varsin mukavaa kun summat pikkuhiljaa kasvavat.

      Poista
  5. Anonyymi18.2.17

    Minä kun olen jo omaehtoisella varhaiseläkkeellä, salkusta täytyy saada rahaa uloskinpäin ja osingot ovat siihen helpoin keino. Tänä vuonna brutto-osingot ylittävät ensi kerran 20000 euron rajan. Sillä jo alkaa pärjätä. Minulle on kyllä ihan sama tulevatko ne kerralla vai sadassa erässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, siinä on jo aika iso kakku. Vaatiihan tuo toki hiukan enemmän suunnitelmallisuutta jos saa "palkan" vain kerran vuodessa.

      Poista
  6. Olen kanssasi samaa mieltä :)

    VastaaPoista
  7. Hammu18.2.17

    Sama vika täälläkin. Aloitin muutama vuosi sitten säästämään Seligsonin indeksirahastoihin, mutta sitten osittain tämän blogin ja Dividendhawkin myötä aloin kiinnostumaan kasvavasta osinkovirrasta. Kiitos vaan osinkokuninkaalle=) Siirsin kaikki vuosi sitten jenkkiosakkeisiin. Minullakin kyllä sijoituspäätöstä tehdessä painoi aika paljon se että osingonmaksupäivät sattuu joka kuukaudelle=D

    Hieman välillä riipii kuunnella rahapodin Martin Paasia kun hänen mukaansa kustannustehokkaat indeksirahastot tai etf:ät toimivat paremmin verotehokkuuden kannalta ja hajautus parempi. En tiedä kaduttaako sitten jossain vaiheessa tämä oma valinta onko tuottoa jäänyt saamatta. Jotenkin tämä osinkostrategia tuntuu vaan paljon mielekkäämmältä. Toivottavasti se ajaa sijoittamaan enemmän.

    Toiseksi siellä indekseissä on aina sellaisia yhtiöitä joissa minulla ei ole kiinnostusta olla omistajana. Tykkään omistaa sellaisia firmoja joiden tuotteista tykkään ja käytän muutenkin. Ja sitten jos joskus pääsee siihen tilanteeseen että niillä osingoilla voisi osittain elelläkin niin sehän on mukavaa kun ne pamahtaa aina tilille. Rahasto-osuuksien lunastus tuntuisi pahalta=D

    Ihan mukavaa liikehdintää Helsingin pörssissä nyt kun täälläkin siirrytään joissain osakkeissa useampaan maksupäivään. Josko ottaisi vähän suomiosakkeitakin salkkuun jatkossa enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haukka on kyllä myös kovia osinkomiehiä. Sitä ei sovi ollenkaan väheksyä että joku tietty sijoitustyyli ajaa sijoittamaan enemmän. Onhan se kivempi tehdä sellaista asiaa mistä tykkää enemmän.

      Toivotaan että useampi suomalainen yhtiökin alkaisi maksaa osinkojaan useammin pitkin vuotta.

      Poista
    2. Molempi parempi. Itselläni indeksirahastoja noin kolmannes salkusta verotehokkuuden ja hajautuksen vuoksi. Loput sitten osinkoa maksavia yksittäisiä yrityksiä. Mielenkiinnon ja motivaation kannalta jatkuva kassavirta on kyllä ehdoton juttu. Tuskin olisi tullut samaan malliin säästettyä pelkästään johonkin tylsään indeksiin.

      Poista
    3. Hyvä tapa sijoittaa varmasti tuokin!

      Poista
  8. Anonyymi19.2.17

    Itse olen hieman rationaalisempi kuin moni muu sijoittaja, ja olen kiinnostunut pitkän ajan kokonaistuotosta kaikkein eniten. Valitettavasti täällä Suomessa se tarkoittaa, että osingot eivät ole se paras tapa saada voittoja itselleen. Omien osakkeiden ostot on verotehokkain tapa siinäkin tapauksessa, että sen muuttaisi joka kevät itse osingoiksi myymälää sopivasti osakkeitaan. Verotuksen takia sama kassavirta tulee aina edullisemmaksi luovutuksin - myös silloin kun Nokia tätä harrasti. 1000e osingoista maksat vähintään 255e veroa. Mutta 1000e luovutuksesta maksat 0-240e veroa.

    Valitettavasti aniharva ymmärtää tämän veroedun (ja sen, että omien osto ei tarkoita, että raha pitäisi jättää firmaan). Ja valitettavasti firmat toimiat instituutioiden mukaan ja maksavat osinkoja. Ne kun eivät veroja maksa.

    Osingot on toki lähtökohtaisesti mahtava asia ja ymmärrän täysin sen fiiliksen, jota passiiviset tulot aiheuttavat. Mutta verotuksen takia se kassavirta kannattaisi tehdä toisella tavalla tässä vassarimaassa. Ja kasvurahastot ovat hyvä tapa myös. Paljon tuottavampia kuin tuottorahastot. Samasta syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseäni ei tuo osinkovero niin haittaa, kyllähän sitä lähes samanverran pitää palkastakin veroa maksaa. Ei toki haittaisi jos se olisi pienempikin.

      Poista
    2. Mulla on vähän sama kanta kuin anonyymilla. Ei oikein huvittaisi maksaa osingoista veroa vielä tässä vaiheessa, kun tarkoitus on kasvattaa salkkua eikä osinkojen tuomalle kassavirralle ole vielä käyttöä.

      Poista
    3. Kasvusijoittajankin kannattaa katsoa osinkoja. Tästä mielenkiintoinen artikkeli https://www.taloustaito.fi/Sijoitukset/Karon-porssiviikko/yllatystulos-kasvusijoittaja-katso-osinkoja/ . Osa minunkin rahoista on toki indeksirahastoissa ihan vain siksi, että yritän ajella monella vaunulla samaan aikaan kohti taloudellista vakavaraisuutta.

      Mielestäni valtaosa esim tämän blogin lukijoista ymmärtää verotehokkuuden vertailtaessa osinkoverotusta ja luovutusvoittoja (varsinkin pitkäaikaisista sijoituksista). Verojen minimointi on itsestäänselvää, mutta se ei voi olla kärkenä sijoitustoiminnassa. Tasaiset osingonkasvattajayhtiöt, joilla osingonjakosuhde säilyy terveellisenä, ovat hyviä ja rationaalisia pitkän ajan sijoituksia.

      PS. Osinkojen verotus ei olennaisesti eroa Suomen ja lähimpien verrokkimaiden (Pohjoismaat, Saksa, Ranska) välillä. Totta kai pienempi osinkoprosentti kelpaisi minullekin.

      Poista
    4. Näinhän se on että veroja on vaikea vältellä ainakaan kokonaan. Tärkeää on itselle juuri tuo että osinko olisi kestävästi kasvavaa.

      Poista
  9. Osingot on oikein hyvä. Osinko-osakkeitakin kannattaa tarkastella esim teknisen analyysin avulla niin voi päästä maksimoimaan tuottoa. Täydellisyyteen on mahdotonta päästä, mutta uskoisin analyysin auttavan parantamaan tuottoa. Ja sitä kautta voi päästä myös arvon noususta hyötymään. Toki hyvä fundamenttianalyysikin tuo tulosta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ei mielenkiinto riitä noin syvällisiin arvioihin. Mutta hyvä että joillain riittää :)

      Poista
  10. Periaatteessa minulle on ihan sama saanko osinkoa vai en. Tosi asia kumminkin on, että epäilen yritystä joka ei maksa osinkoa, syystä että osingon maksu houkuttelee sijoittajia ja sen takia lähinnä yritykset jotka eivät pysty maksamaan osinkoa, eivät sitä maksa. Jos olisin varma, että yritys ei ole vaikeuksissa vaan sijoittaa kaikki rahat järkevästi niin voisin hyvin omistaa myös sellaista yritystä jos se kasvaisi sitten nopeammin. Joka tapauksessa osingon suuruudella ei itselleni ole mitään väliä, kunhan yritys kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, osingonmaksu tuo luottoa yritykseen.

      Poista
  11. Varsinkin palkkatyössä olevana on viihdyttävää seurata miten omat osingot jakautuvat kalenterikuukausille. Tuota kautta pystyy helposti esimerkiksi kompensoimaan kuukausia jolloin on paljon kertaluonteisia menoja (verot, vakuutukset, jne) joiden kohdalla pystyy sitten normaalia palkkatuloista tehtävää sijoitussummaa pienentämään osinkojen tullessa paikkaamaan vajeen. Vaikka se kerran vuodessa maksettava osinko on helppo jakaa kahdellatoista niin ajatusmaailmallisesti tuntuu paremmalta saada pienempiä osinkoja useampaan osaan jaettuna pitkin vuotta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä säännöllisen osinkovirran seuraamisessa on vain jotain terapeuttista :D

      Poista
  12. Hullua olisi, jos Osinkokuningas ei olisi hulluna osinkoihin! :D
    Itse sijoitan vain rahastoihin, enkä osakkeisiin, koska en ole (ainakaan vielä! ;) ) tarpeeksi kiinnostunut opiskelemaan osakesijoittamista. Esim. hajauttaminen alussa hirvittäisi, kun ostot pitäisi tehdä niin isoissa könteissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, on ne rahastotkin järkeviä paikkoja sijoittaa rahansa. Itselle suora osakesijoittaminen tuo mukavan ja jännän harrastuksen.

      Poista
  13. Anonyymi25.2.17

    Moi Osinkokuningas! Käytätkö vielä Interactive Brokersia? Onko osakkeet ko firman hoivissa ts jos firma menee konkurssiin niin osakkeetkin menevät samalla? Edullista sijoittamista kuitenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole mitenkään erityisesti asiaan tutustunut, tuskinpa säilytystapa eroaa muistakaan välittäjistä.

      Poista
  14. Tämä oli aika täsmä kirjoitus senkin takia, että suurinpiirtein viimeisen kommentin aikaan aloitin sijoittamisen. Menin aika perse edellä hommaan mukaan eli vivun kanssa ja paitsi että osingot on minulle tärkeitä henkisesti, ne auttavat vivun maksussa tai ehkä jopa salkun kasvattamisessa vivun ohi ;) Koska kurssit ovat olleet kivan korkealla aloittaessani, olen päässyt sitten nauttimaan mukavasta miinuksen tuottamasta elämästä, joka on ollut kieltämättä myös pahuksen tärkeä opin kannalta kun on meitä joille tuntuu että se kantapään kautta oppi on ainoita toimivia keinoja. Sen verran vahvasti härkä olen horoskoopissakin että pakko olla jotain konkreettista, muuten ei motivaatio toimi. No ainakin kantapää ja osingot ovat sellaisia. Kiitoksia blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo välillähän ne osakkeet tuppaavat olemaan myös miinuksella. Sitten vaan lisäostoja tekemään :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.