22.2.2017

Kestääkö sinun pääsi pörssiromahduksen?

Kurssit laskevat tuhatta ja sataa. AApuuuvaa, apuva apuva, aaaaapuuvaaa! Maanantaina jenkkipörssi laski päivässä jo 5%. Toivottavasti tiistai tuo helpotusta tilanteeseen. Valitettavasti sama tahti jatkuu tiistainakin ja pörssi on laskenut viikossa jo 13%. Maanantaina saadaan 4% ns. "dead cat bounce" ylöspäin ja yleisö huokaa, tässäkö tämä nyt sitten oli? Valitettavasti ei. Lasku kestää vuoden ja huipuista ollaan tultu alas jo 55%. Lasku pysähtyy mutta edessä on kuitenkin monta tasapaksua vuotta jolloin pörssi pysyy flättinä.

Yllä oleva on tietysti fantasiaa (ainakin vielä) mutta kyllä lähihistoriakin tuntee aikoja kun pörssissä meni noin huonosti. Romahdus voi käytännössä alkaa milloin tahansa, sillä historiaa tutkien huomaa että katalysti vaihtelee eri romahduksissa. Jenkkipörssi on kuitenkin aina palautunut tasoihinsa tietyn ajan päästä ja nyt ollaankin sitten all time high -lukemissa.




Oma sijoitusurani on ollut periaatteessa pelkkää nousumarkkinaa, toki pieniä pomppuja on sattunut matkan varrelle siellä sun täällä. Aloitin nimittäin sijoittelun siinä 2011 loppuvuodesta ja sen jälkeen nousua on riittänyt ihan hyvin. Tai olisi riittänyt siis jos ei matkalla olisi tuhlannut rahojaan kaikenlaisiin turhiin osakkeisiin kuten öljyyn ynnä muihin. Mutta pointti on tässä se että on ole itse vielä kokenut kunnon laskumarkkinaa.

On aina helppo ajatella etukäteen miten toimisi. Mutta sitten kun tilanne tulee eteen niin monilla meneekin pöksyt vaihtoon, salkku on kymmeniä prosentteja miinuksella, velkaisuusprosentti on noussut esim. 50% ja pakkomyynnit kuikuilevat ovella. Olen kuitenkin tehnyt suunnitelman: jatkan sijoittelua kuten ennenkin. Yritän pitää salkun velkaisuuden 20% korvilla jotenka silloin jos kurssit ovat laskussa niin en ota lisää lainaa ja ostan osakkeita vain omalla rahalla.

Osingot ja palkkatulot mahdollistavat osakkeiden kuukausittaisen oston joten olisin tukevasti mukana markkinoilla myös laskun aikana. Mutta mites se pääkoppa? Täytyy myöntää että nyt sijoittaminen tuntuu todella nautinnolliselta harrastukselta. Kurssit on all time high, dollari korkealla ja salkku pullistelee. Mutta mites sitten kun salkku on kymmeniä prosentteja laskussa ja euro on $1.40 dollaria jonka takia euromääräiset osingotkin ovat laskussa? Toivotaan että sitten löytyy itseltä henkistä kanttia olla tiukasti mukana markkinoilla. Silloinhan ne yleensä tehdään ne parhaat ostokset!

Luuletko että sinun pääsi kestää pörssiromahduksen tai oletko jo kokenut sellaisen?


51 kommenttia:

  1. Suurin huoleni on, että kun pörssi on laskenut 10 %, olen jo ostanut suht paljon velalla, ja kun laskua on kertynyt 20 %, on tullut tehtyä lisäostoja ja velkamäärä on tapissa. Sitten kun päästään 50 %:n laskuun, niin voidaankin enää keskittyä vanhojen velkojen maksuun ja uudet ostot jäävät tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän tilanteen välttää niin että käyttää ostoihin laskun aikaan vain omaa pätäkkää ja osinkorahoja =)

      Poista
    2. Niin voisi, kun vaan maltti kestäisi, mutta kun ei kestä :D

      Poista
    3. Katsotaan sitten kun tilanne tulee eteen, voihan se olla että yllätät itsesikin oikeilla päätöksillä :D

      Poista
  2. Anonyymi23.2.17

    14 vuotta markkinoilla mukana eli 2009 romahduksen kestin. ei ollut helppoa. siitä opin, että vanha sananlasku on hyvä muistaa: "it is not the first -50% that kills you, its the second". Eli lisäostot ensin -50% ja uudet lisäostot siitä vielä -50%. ok

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan täällä kokeneitakin kehäkettuja mukana :) Pitää yrittää muistaa tuo ostovinkki.

      Poista
  3. Voi olla, että ääni kellossa muuttuu silloin vahvasti mediassa ja blogeissa. Ja aletaan toitottaa hyvänä toimintatapana myyntiä. Koska silloinhan välittäjätalot hyötyy laskustakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mediassa varmasti, blogeista en mene takuuseen. Toivottavasti itse noudatan suunnitelmaa enkä pelästy liikaa :D

      Poista
  4. Aloittelin sijoitusuraa 2008 aikana, joten pääsin kokemaan yhden kaikkien aikojen suurimmista romahduksista. Blogia aloittelin vasta 2009 kesällä, joten en päässyt valitettavasti dokumentoimaan sen aikaisia tunnelmia. Tuolloin osakesalkku oli n. 18000 euroa, ja tähän kohdistunut romahdus oli silloiseen varallisuuteen nähdän ihan tuntuvan kokoinen joskaan ei mikään dramaattinen.

    Noihin aikoihin muistan että ostin kaikella liikenevällä rahalla osakkeita. Finanssikriisin aikana seurailin CNBC:tä ja Bloombergiä ja mietin kaiken aikaa seuraavaa ostokohdetta. Tajusin hyvin selkeästi tuolloin että nyt kannattaa tehdä ostoja niin paljon kuin mahdollista, mutta en valitettavasti tajunnut ottaa sijoituslainaa. Muistoissa tämä on jäänyt mieleen hyvin kiinnostavana hetkenä historiassa joka oli täynnä innostusta sijoitusmahdollisuuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hienosti pääsit laskuveden yli ilman mitään pahempia traumoja :D

      Poista
  5. Odottelen pörssiromahdusta ja pyrin tekemään vain pitkän ajan sijoituksia. En sijoita yritykseen jos epäilen sen kykyä kestää pörssiromahdusta. Kyllä siinä saattaa pari yötä mennä ihmetellessä jos päädytään 50% miinukselle, mutta olen päättänyt, että näillä sijoituksilla mennään ylös tai alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että tuo päätös pitää :) Lisäsin blogisi blogrolliini.

      Poista
    2. Hei kiva, kiitos. :)

      Poista
  6. Anonyymi23.2.17

    Niin. Myydäkö nyt ATH-salkku tyhjäksi ja maksella KAIKKI velat pois? Sijoituslaina, asuntolaina ja autolaina jotka ovat enemmän tai vähemmän korollisia velkoja. Pääsisi siihen kuuluisaan 'velattomaan oloon' josta suomalaiset kuulemma haaveilevat ja tuleville vuosille olisi vastaavasti mahtava kassavirta rullaamassa jolla voisi sitten ostaa romahtavia osakkeita? Samalla kun Euro on vahvistunut takaisin 1,4 tasolle suhteessa dollariin :D Prkl, vaatii tuumailukaljan tai kaksi viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten mihin tulokseen päädyit :D Itseäni ei velattomuus houkuttele pätkänkään vertaa...

      Poista
  7. Psykologisesti varmasti tuo romahduksen aiheuttama paniikki ja tunne siitä, että kaikki on mennyt, on todella vaikea pala. Toisaalta, jos olet työssä, josta ei tule romahduksen seurauksena potkuja, kun vääjäämättä se alkaa jonkinlainen lama, niin voit tehdä ostoja halvalla, jos vain jatkat sijoittamista järkevillä summilla. Toki saattaa olla järkevää odottaa, että romahduksen pohja saavutetaan ja sitten laittaa isompi summa markkinoille, näin osa pääomastasi pääsee nauttimaan kunnon nousurallista. Ongelmallisinta romahdus on, jos olet jäämässä eläkkeelle sijoituksiesi turvin ja osut juuri tähän romahdusaikaan tai muutoin joudut realisoimaan pääomia. Esim Usa:ssa tämä on ollut ongelma juuri niile, joiden on ollut pakko realisoida omistuksiaan 2008-2011 välisenä aikana. Jos oma sijoitushorisontti on 30-vuotta, niin ongelmia ei ole, koska kesikmäärin romahduksia tuolle ajalle mahtuu 1-4. Paitsi jos romahdus sattuu vuonna 29 ja vuonna 30 olisi realisoinnin paikka. Toki järkeväähän on siirtää ainakin osa pääomasta sellaisiin sijoituksiin, jotka eivät romahda.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo riski on hyvä tiedostaa. Varsinkin jos joutuu myymään sijoituksiaan rahoittaakseen eläkettään.

      Poista
  8. Anonyymi23.2.17

    Olen itse varautunut laskumarkkinaan jo pitemmän aikaa keräämällä kunnon sotakassaa. Sijoittamisen pitäisi erityisen hyvältä, kun veri virtaa kadulla :) Jos ei tunnu, niin sijoitus-strategia ei ole oikea tai osakkeet eivät sovi sijoittajan riskipreferensseihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, nyt tuntuu kivalta kun salkku pullistelee plussalla. Mutta entäs sitten kun se on kymmeniä prosentteja tappiolla... Katsotaan sitten uudestaan :)

      Poista
  9. Anonyymi23.2.17

    Pitkälti samalla lailla olen ajatellut toimivani. Mutta mitäs me sitten tehdään, jos työpaikkakin häviää alta samassa rytäkässä? Ainakaan oman salkun osingot eivät riittäisi nykyisen elintason ylläpitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ollaan vähän nesteessä molemmat :D Nautitaan hetki ansiosidonnaisen ihanuudesta ja sitten taas uuteen nousuun.

      Poista
  10. Tällä erää kaduilla virtaa maito ja hunaja, taitaa siellä jokunen viskitippakin lillua. Sijoituksen harrastaja on varsinainen epeli: menee arveluttavan hyvin.-
    Kurssit on syytä unohtaa ja keskittyä yhtiöiden todellisiin tuottoihin. Käteistä saisi olla. Se on paras turva, kun maailma tuntuu sortuvan.

    Vuonna 2001 oli USA:ssa monet pörssit kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käteinen... harmittavan vaikeaa on minulle tuon hyödykkeen kerääminen joka ei oikein mitään tuota =)

      Poista
  11. Kyllä kestää, kokemusta on Telian osakkeista vuodelta 2001, ovat edelleen salkussa odottamassa että kurssi nousee 7,5e/kpl, silloin olen omillani. Tosin ajan saatossa Telian osingot ovat olleet niin hyvät että osingoilla olen jo saanut rahani takaisin. Mutta edelleenkään en myy.

    Toinen huono ostos oli Outokumpu, nyt jo salkussa muistaakseni kuudetta vuotta. Vaikka kurssi huiteli kahdessa eurossa, päätin että en myy, jätän vaikka lapsille perinnöksi.

    Tässä kaksi esimerkkiä minun sijoitusuralla. Telian sijoituksen on pelastanut hyvät osingot, Outokumpu on vielä näkemättä, mitä siitä tulee. Onneksi tänä vuonna kuitenkin jo maksoi osinkoa.

    Toivon että ennen eläköitymistäni tulisi vielä kunnon 2009 vuoden kaltainen rysähdys ja 2000 luvun nousu, aa että... sitä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outsalla on vielä nousuvaraa. Tellusta en tiedä.

      Katsotaan mitä tapahtuu, on aina mielenkiintoista olla mukana markkinoilla tilanteesta riippumatta.

      Poista
  12. Anonyymi23.2.17

    Itsellä realisoitu tuolloin riskit hianosti yrittämisessä. 19v kun painaa töitä että saa koneet kuntoon ja käyntiin. Lady gagan pokerface tulee loopilla ja sitten kun jykke ilmottaa suomen olevan taantumassa. Jääny mieleen mistä alko alamäki:) Pikkujiljaa asiakkaat laitto lapun luukulle ja itse huomasin tehneeni turhaa työtä.
    Tästä oppineena nyt on riskiprofiili vieläkin korkeampi. Uusi firma pystyssä, asuntolaina ja salkku täynnä etf lappuja. :D Hauska nähdä selviääkö seuraavasta romahduksesta ees hengissä.
    T:pantti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin olet oppinut jotain edellisestä kerrasta :)

      Poista
  13. Romahduksen tullessa pää kylmänä ja vertaistukea muilta talousbloggareilta. Samalla säännöllisesti kuukausittain sijoittaen. Näin meinasin itse selvitä tulevasta notkahduksesta.

    Olin mukana jo edellisessä rysähdyksessä, mutta niin pienellä salkulla, että mitään erityisiä kauhunhetkiä en kokenut. Muistan kyllä kironneeni, kun ei ollut enempää pelimerkkejä sijoituksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän ryhmän nimi voisi olla anonyymit sijoitusriippuvaiset :D

      Poista
  14. Anonyymi24.2.17

    Ikävintä isossa romahduksessa on se syy. Se kuitenkin jotenkin välittyy myös reaalitalouteen, jonka sitten moni voi tuta myös osassa taloudessaan. Ja jos on all-in osakkeissa, niin voi olla hyvin vaikeaa miettiä mistä alkaa turskaa realisoimaan pahan tilanteen tullen.

    Mutta ei auta kuin mennä myrskyä päin. Eiköhän duunarin oikeudet ole jo keretty polkemaan maanrakoon kun seuraava nousukausi saa tuulta purjeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pitää luottaa yhteiskunnan tukeen. Onhan sitä jo muutaman veroeuronkin kerinnyt maksamaan :)

      Poista
    2. Anonyymi1.3.17

      Siinä sitä sitten tukia hakemaan, kun on kymmeniä tuhansia likvidissä muodossa... Eiköhän niistä pidä realisoinnilla aloittaa.

      Poista
    3. Ei pidä, ansiosidonnaista ja työttömyystukea saa vaikka olisikin omaisuutta.

      Poista
  15. Anonyymi24.2.17

    Sitä en ymmärrä, miksi ei kannattaisi myydä kaikkia osakkeita pois laskun alkuvaiheessa. Sitten pohjilta tai nousun alkuvaiheessa voisi ostaa halvalla enemmän osakkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa teoriassa helpolta mutta on käytännössä vaikeaa. Jos olisi niin helppoa myydä ja ostaa aina oikeaan aikaan niin eivätkö kaikki tekisi näin?

      Poista
  16. Koska minun salkkuun on vielä niin minimalistinen, odottelen vain innolla romahdusta. Pääseepähän ostelemaan sitten kunnolla.

    VastaaPoista
  17. Anonyymi25.2.17

    Kiitos hyvästä blogista! Kiva huomata, että kommenttien määrä kasvaa joka vuosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos kiinnostaa =) Mielestäni bloggauksen suola on juuri nämä kommentit.

      Poista
  18. pleksi-25.2.17

    Jos maanantaina alkaisi lasku ja rysäysy olisi -30% luokkaa, niin kestäisin juuri ja juuri tuon ilman, että joutuisin pääomittamaan salkkua/pakkomyynteihin. Toisaalta en usko, että ihan vielä tulee kovempaa laskua. Omassa salkussa lainaa on noin 50% ja aion tämän vuoden pienentää lainaosuutta eli en aio ostaa uusia osakkeita ainakaan ennen loppvuotta. Aikaistin jo tämän vuoden oston DNA:n listautumiseen ja makselen sen pois ym. Tällä hetkellä suunnitelmani on laittaa firman vuosibonukset ostoihin ja säästellä sitten tasaisesti kuukausittain ja pienentää sillä lainaosuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. 50 pinnaa lainaa on itselleni jo sellainen mikä varmasti aiheuttaisi unettomia öitä. 20 menee ilman sen kummempaa mietintää ja senpä takia yritänkin pysytellä sen tuntumissa.

      Poista
    2. Pelkkä % mainitseminen ei kerro yhtään mitään. Jos salkku on vaikka 10k€ niin sama vaikka on lainaa 100%. Eri asia, jos salkku vaikka 100k€.

      Poista
    3. Olen tästä eri mieltä ainakin siinä tilanteessa että kaikki rahat ovat osakkeissa kiinni...

      Poista
  19. Uskoisin, että kestää oma pää. Mulla on oma tavoite sille mitä sijoittamiselta haluan (rahavirtaa osingoista) niin periaatteessa arvonkehitys on aika toissijaista. Lopullinen tavoite on kuolla tilillä rahaa nolla, suunnitelmana on myös tuhota kaikki sijoitukset jossain vaiheessa pois. Jos sijoitukset romahtaa, niin sitten se on vaan työelämää enemmän ja pidempään...

    VastaaPoista
  20. Anonyymi26.2.17

    Monet puhuvat tässä ainoastaan osakesijiotuksista, mutta eikö olisikin järkevää hajauttaa eri sijoituslajeihin portfolion koosta riippumatta? Ei sattuis se droppi niin paljoa ja voisi keskittyä vaan allokaation siirtämiseen lajikkeesta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se toki on. Olen kuitenkin itse tehnyt päätöksen että sijoitan osakkeisiin. Monella muulla on toki sijoitusasuntoja sitten myös.

      Poista
  21. Pää kestää, jos saan pitää työpaikan ja kuukausitulot säilyvät. Tuntuu, että salkun arvo nousee liian lujaa, joten pienensin kuukausittaista (indeksi)rahastoihin menevää summaa puoleen ja kerään hieman lisää käteiskassaa. Rahan makuuttaminen tilillä on toki järjestöntä, mutta itselleni hieman isompi käteiskassa tuo mielenrauhaa. Ennustaminenhan on mahdotonta, ja periaatteessa sekin on mahdollista, että olemme vasta uuden, pitkän nousukauden alussa, jolloin kaikki tämän hetken sijoitushimmailu on järjestöntä.

    VastaaPoista
  22. Anonyymi1.3.17

    Hei,
    Onko tietoo IB veroista, saako verottaja jo tiedot suoraan.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.