18.9.2016

Mitä ystäväni ajattelevat säästäväisyydestäni?

Monesti luullaan että säästäväisyys tuo ongelmia ystävyyssuhteisiin. Luullaan esimerkiksi ettei voisi tehdä mitään kivaa yhdessä mikä maksaa. Työkaverini ihmetteli miten voin käydä ystävieni kanssa syömässä ja muissa aktiviteeteissa ja silti minulle jää paljon enemmän säästöön kuin hänellä meidän tienatessa saman verran.

En ole pitänyt itseäni ikinä kovinkaan sosiaalisena tyyppinä. Pidän paljon itsekseni puuhastelusta. Välillä haluan kuitenkin tavata ystäviäni. Kerran pari viikossa on minulle sopiva määrä. Näemme yleensä biljardia tai sulkapalloa pelatessa. Välillä käymme ravintolassa syömässä esimerkiksi burgereita. Ystäviä minulla on muutama mikä onkin minulle ihan riittävästi.

Baarissa en käy melkein ikinä. Se ei ole minua kiinnostanut moneen vuoteen. Toki osa ystävistäni pitää baarissa käymisestä, mutta he käyvät siellä sitten toisten ystäviensä kanssa. Menen mieluummin vaikka urheilemaan heidän kanssaan. Käymme myös välillä esimerkiksi pelaamassa vähän escape room pelejä.

Koska teemme ihan normaaleita juttuja ystävieni kanssa niin ei heistä kukaan tietäisi että olisin säästeliäs ellen olisi sitä kertonut heille. Eipä heillä siihen ole oikein mitään mielipidettä ole ollut. Hyvä homma on joku sanonut. Kaikki ystäväni ovat oikeastaan sellaisia että heillä ei jää paljoakaan rahaa säästöön. En ole kuitenkaan tuputtanut mitään säästövinkkejä heille sillä se on jokaisen oma asia miten he rahansa käyttävät. Tietysti olen vastaillut heidän kysymyksiinsä jos on jotain sijoittamiseen tai säästämiseen liittyvää.

Omaisuuteni tarkasta määrästä tai tästä blogista en ole kellekään ystävälleni kertonut. Pääsyy varmaan on ettei heitä sellaiset aiheet kiinnosta, niin miksi kertoa. Keskustelemme tosiaan kaikista muista aiheista paitsi sijoittamisesta heidän kanssaan.

Teen siis ystävieni kanssa niitä asioita mistä nautin muutenkin, harrastan liikuntaa ja pelaan biljardia. Toki hyvä juttu on ettei nämä harrastukset juuri mitään maksakaan. Voisin siis sanoa ettei säästäväisyyteni vaikuta ystävyyssuhteisiini mitenkään ja luulenpa että ystävänikin ovat samaa mieltä.

Mitä mieltä sinun ystäväsi ovat säästäväisyydestäsi?





12 kommenttia:

  1. Kirjoitin samasta aiheesta, tai ainakin sinne päin, jokunen tovi sitten (http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi/2016/08/ystavat-ja-raha.html). Kaikki tietävät, että olen tarkan markan ihmisiä, mutta ei se näy missään. Yhdessä tekemämme asiat eivät paljoa lompakkoa rasita, joten kiusallisia pihiyden hetkiä ei pääse syntymään. Minä ja ystäväni saatamme kyllä puhua palkoista, asunnonostoista, lainoista tai säästämisestä. Yleensä kuitenkin aiheet ovat jotain ihan muuta. Sijoittamista ei taida harrastaa kukaan muu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee, miksi paasata aiheesta mikä ei ystäviäsi kiinnostaisi.

      Poista
  2. Kaksoiselämää =) Ihmiset aika pitkälle ovat vaan et hyvät sulle ja kerro kun olet miljonääri =D.

    VastaaPoista
  3. Välillä tivaan ystäviltäni, joko he sijoittavat eläkeikää varten. Pitäähän ystävistä pitää huolta ;) Vielä ei ole kyllä kukaan innostunut sijoittamaan.

    Näen ystäviä yleensä kahvilla tai treenien merkeissä, eli jonkin verran kuluu rahaa, mutta eipä tuo haittaa. Toisinaan tehdään jotain mikä ei maksa mitään (käydään kävelyllä tms.), joten onneksi on myös vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että pidät huolta ystävistäsi =)

      Poista
  4. Eipä Suomessa ole tapana puhua sijoittamisesta taikka säästöistä. Suurin osa kavereistani on kyllä samaan tapaan keskiluokkaisia kuin minäkin, joten eiköhän heilläkin ole enemmän tai vähemmän sijoituksia tai vähintään omaa asuntoa reilusti maksettuna.

    Eli mistäs tiedät jos ystäväsi olisivat myöskin kaappisijoittajia ja joku ties vaikka sijoitusbloggari? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa (kaikista muutamasta :D) ystävästäni asuu vuokralla. Asuntoon säästää pari. Yksi taas sai vanhemmiltaan hyvät rahat asunnon ostoon joten siinä sitä omaisuutta on sitten kiinni.

      En usko sillä aina kun olen sijoittamisesta alkanut puhumaan niin vaikuttaa ettei aihe paljoa kiinnosta =)

      Poista
  5. Anonyymi19.9.16

    Ei vuokralla olo mistään kerro... Onhan jopa asuntosijoittajia, jotka itsekin asuvat vuokralla. Esimerkiksi Terhi Majasalmi on kirjoittanut kuinka hän vuokraa useita asuntoja, mutta hän itsekin asuu vuokralla (en tosin tiedä hänen nykyistä tilannettaan) ja piti sitä hyvänä vaihtoehtona. Ei vuokralla asuminen mitenkään estä rahojen sijoittamista, ei edes asuntosijoittamista. Omassa tuttavapiirissä kaikkein eniten sijoittamisesta kiinnostuneet asuvat vuokralla (johtuen toki osittain heidän iästään).

    Se, että aihe ei vaikuta kiinnostavan, ei myöskään kerro mitään. Monet teeskentelevät, että aihe ei kiinnosta, vaikka heillä olisi suuriakin sijoituksia. On jopa täysin normaalia vähätellä sijoitustensa määrää ja jopa väittää, että ei ole sijoituksia ollenkaan. Ei ole mitenkään harvinaista, että rutiköyhäksi luultu vaari paljastuu kuolemansa jälkeen rikkaaksi. Tämä vain jotenkin kuuluu suomalaisten luonteeseen. Harva mainitsee lottovoittoaankaan muille kuin kaikkein läheisimmille, joskus edes puoliso ei tiedä voitosta.

    Ja itse tunnen myös yhden, joka on vuokralla ja säästää asuntoon, mutta on samaan aikaan innokas sijoittaja (tai ainakin puhuu siihen tyyliin). Asuntoon säästäminenkään ei siis estä sijoittamista mitenkään.

    Väittäisin, että valtaosa niistä suomalaisista, joilla on sijoituksia, ei mainitse asiasta ikinä sanallakaan. Ja lopuistakin suuri osa valehtelee sijoitusten määrän alakanttiin, jos nyt ylipäätään kertoo sijoitusten määrästä mitään (vain harva kertoo).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuollainen toiminta on varmaan aika yleistä. Väitän kuitenkin tuntevani ystäväni niin hyvin että tietäisin jos he valehtelisivat/olisivat kertomatta sijoituksistaan =)

      Poista
  6. Anonyymi22.10.16

    Asun vuokralla eikä oikeastaan ole ystäviä mutta töissä yrittänyt hieman avautua sijoittamisesta. Heti leimataan porvariksi ja ties miksi muuksi. Yleisin valituksen aihe on suuret osingot ja rikkaat sitä ja tätä ja kuinka duunaria potkitaan päähän ja omistajat vievät kaikki rahat. Olen yrittänyt sanoa että hankkikaa itse osakkeita niin ei tarvitse valittaa. Itsellä vasta pieni salkku mutta olen pyrkinyt siihen että saisin kuukausittain osinkoja ja nämä voisin sitten sijoittaa rahastoihin ja jossain vaiheessa taas hankkia niiden myynnillä osinkoa tuottavia osakkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehhe, kuulen samaa jos erehdyn mainitsemaan sijoituksesta appivanhemmille =)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.