Mielestäni on mielenkiintoista jutella ihmisten kanssa heidän rahankäytöstään ja siitä miten he hoitavat raha-asioita parisuhteessaan. Tapoja on niin monia. Jotkut haluavat jakaa kaikki rahat ja käyttävätkin yhteistä tiliä jonne molempien palkat sitten tulevat. Jotenkin tuntuu että tämä on aika vanhanaikainen tyyli, sillä kollegoistani näin toimii lähinnä vanhemmat ihmiset jotka ovat olleet kymmeniä vuosia naimisissa. Tämä tapa voi olla ongelmallinen eritoten silloin jos on kaksi ihmistä joilla on todella erilaiset rahankäyttötavat ja toisen tapa haittaa toista. Toisaalta tämä voi olla toimiva tapa jos on kaksi suunnilleen samalla lailla rahaa käyttävää ihmistä, tai kumpaakaan ei haittaa jos toinen käyttää enemmän. Meillä tämä ei toimisi sillä vaikka tyttöystäväni säästääkin jonkin verran kuussa, niin ei hän ihan minun tasolleni pääse =D
Toinen tapa on erottaa rahat toisistaan täydellisesti. Molemmat maksavat esim vuokrasta puolet omilta tileiltään, ostavat ruokansa itse ja ravintoloissa omat annoksensa. Tämä tapa sopii heille jotka eivät halua yhdistää rahajaan kumppaninsa kanssa.
Meidän tapamme on sekoitus kumpaakin. Palkat tulevat meidän henkilökohtaisille tileillemme. Sitten meillä on yhteisenä tilinä asumistili, josta maksamme asumiseen liittyvät kulut. Meillä on myös yhteinen ruokatili jonne laitamme kuukausittain tietyn summan rahaa. Muita yhteisiä tilejä mitä meiltä löytyy on matkatili jonne säästämme yhdessä tulevia matkoja varten. Jos ruokatililtä jää ylimääräistä niin siirrämme sen matkatilille. Viimeinen yhteinen tili mikä meiltä löytyy on nimeltään deittitili, ja tähän keräämme rahaa yhteisiä aktiviteetteja varten kuten teatteri, leffat, ravintolat yms. Deittitili estää sen että jompikumpi joutuisi aina tarjoamaan. Kaikki muut rahat jotka eivät mene näille yllä oleville tileille voi käyttää itseensä.
Olemme saaneet yhteisten tilien käytöllä taloutemme rullaaamaan niin ettei kummallekaan tule oloa että maksaisi enemmän kuin toinen tai että raha-asioiden hoito veisi liikaa aikaa. Tämä on hyvä asia sillä monen parisuhteen eron syynä on juuri raha.
Kuinka te hoidatte raha-asiat parisuhteessanne?
Blogissani tänään: Kuinka hoidamme raha-asiat parisuhteessamme https://t.co/ZXaud6ZVPb #raha #säästäminen
— Osinkokuningas (@osinkokuningas) 30. huhtikuuta 2016
Kuulostaa järkevältä tavalta hoitaa parisuhteen raha-asiat. Mielenkiinnosta kysyn, miten deittitili toimii? Onko teillä siihen oma deittikortti, jolla maksatte laskun ravintolassa? Vai siirrättekö sieltä tietyn summan tarvittaessa toiselle tilille?
VastaaPoistaOlen itsekin pohdiskellut pariskuntien rahankäyttöä blogissani. Olen tullut lopputulokseen että onnellisimpia ollaan, kun puolisoiden elintasot eivät poikkea liiaksi toisistaan, mutta kummallakaan ei ole tunnetta, että kustantaa kaiken yksin.
Uskon myös, että mitä kauemmin suhde jatkuu, sitä hämärämmäksi käy raja omien ja toisen rahojen välillä. Lopulta rahoja ei lasketa enää ollenkaan niin tarkkaan vaan kaikki menee yhteiseksi hyväksi.
Iloista vappua! T: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas
<a href="http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/>Yksinhuoltajan selviytymisopas</a>
Juu meillä on debit kortti siihen tiliin. S pankista saa kaksi maksukorttia veloituksetta.
PoistaHyvää vappua!
Melko monta yhteistä tiliä. Ehkä tuo auttaa budjetoinnissa. Käytännössä kuitenkin yksi taloustili riittäisi. Sieltä menisi kaikki yhteiset menot. Kummatkin laittaa saman prosentin bruttotuloista kyseiselle tilille. Esim. 30 %
VastaaPoistaHmm meillä toimii nuo eri tilit sen takia että siten on helppo seurata paljon on esim säästetty jo matkaa varten.
PoistaMeillä on erilliset tilit ja rahat, ja nyt on toki taas ollut hetken aikaa erilliset asunnotkin. Ollaan taas muuttamassa yhteen mutta taloustiliä tuskin kannattaa nytkään perustaa, sillä toinen opiskelee ja syö 2 x päivässä opiskelijahintaista ruokaa. Minä taas kokkailen itse tai syön ravintolalounaita. Ehkä tuo deittitili tai matkatili olisi hyvä idea, sillä molemmat halutaan näihin asioihin panostaa. Tosin reissuihin on aina rahat löytyneet kun tilaisuus on tullut, lähinnä ns. "puskurirahasta" tai käyttötililtä. Voisin kyllä ehdottaa että luotaisiin vaikka yhteinen kuluton s-pankin tili ja sinne kerätään bonukset ja x määrä kuussa jos mahdollista.
VastaaPoistaSe voisi ollakin ihan hyvä idea. Suosittelen myös erillistä matkatiliä, on kiva kun rahat on ns. valmiina tilillä.
PoistaMe taidamme olla vanhanaikaisia nuoria kun jaamme rahamme :) Mutta kuten sanoit, se toimii silloin kun ihmiset ovat samanlaisia rahanköytön suhteen. Ennen naimisiin menoa kummallakaan ei ollut huomattavaa varallisuutta tai velkaa, tämän lisäksi keskustelimme paljon arvoista ja rahasta joten rahojen yhdistäminen ei ollut vaikeaa. Rahojen yhdistämisessä on ollut hyötyä monikulttuurisessa parisuhteessa jossa pitää ottaa huomioon viisumit, matkat puolison kotimaahan, työttömyyden mahdollisuus yms. Yhdistämällä rahat olemme pystyneet toimimaan "tiiminä" myös haastavina aikoina.
VastaaPoistaHyvä että teillä homma pelaa =)
PoistaKuhan se rahan säästäminen ei ole kuin joku fitnesskisadieetti, jonka aikana pinna on kireellä ja kaikki maistuu puulle. Sitä jaksaa aikansa, mutta ei se koko elämää saa hallita.
VastaaPoistaOmat tilit kyllä hyvä asia, mutta jos tulotasot ansiotyössä ovat pitkään hyvin erilaiset ja toinen ei paikkaa sitä palkka eroa joillain muilla yhteistä hyvää kohentavalla tekemisellä, niin kyllä siinä voi äkkiä tulla tien pääte vastaan.
Jeps, ei tämä säästäminen mikään maailman tärkein asia ole. Nautin itsekin elämästä esim käymällä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja matkustamalla ulkomaille kerran pari vuodessa.
PoistaMeillä toimii tämä järjestelmä sen takia että meillä on melkein samat palkat, tyttöystävä tienaa hiukan enemmän.
Olen naimisissa ja vaimon kanssa meillä on yhteinen käyttötili ja säästötili. Arvo-osuustili on kylläkin minun nimissäni ja laitan sinne suurin piirtein sen erotuksen mitä saan enemmän palkkaa kuukaudessa. Tämä raha tosin menee yhteistä tulevaisuuttamme varten myöskin, mutta vaimoni ei juuri osakkeista, saatika osingoista ymmärrä joten tämä toimii meillä.
VastaaPoistaBudjetoin tulomme ja menomme joka kuukausi jääkaapin oveen jotta voimme siitä sitten seurata kuluja, tavoite ei ole kuitenkaan juurikaan säästää rahaa sen jälkeen mitä laitan arvo-osuustilille osakkeisiin. Yleensä meillä kuitenkin jää pari sataa dollaria vielä käyttötilille käteen jonka sitten siirrän säästötilille isompia ostoksia varten.
Budjetti jääkaapin ovessa kuulostaa järkevältä, sitä tulee varmasti joka päivä tiirailtua.
PoistaMolemmilla täysin omat tilit ja maksut jaetaan jotakuinkin puoliksi perstuntumalta. Kiistaa tulee enemmänkin siitä kumpi pääsee maksamaan esim. ravintolassa. Toimii erinomaisen hyvin, mutta edellyttää toki yhtäläistä katsantokantaa asiaan. Lisäksi auttaa huomattavasti, jos/kun tulotasoissa ei ole suuria eroja.
VastaaPoistaMeillä tuo ei toimisi sillä haluamme että kulut menee tasan =)
PoistaMeillä on miehen kanssa yhteinen "taloustili", jonne siirretään rahaa tulojen suhteessa (mies 55 % ja minä 45 %) tietyn summan verran kuussa. Taloustili kattaa vuokran, laskut, ruokaostokset ja vähän päälle. Kaikki yhteiset ostokset hoidetaan tältä tililtä ja tarvittaessa kuun lopussa tilille siirretään lisää rahaa samalla periaatteella.
VastaaPoistaLisäksi meillä oli yhteinen häätili, jonne säästettiin kumpikin yhtä paljon, ja häiden jälkeen tilistä tuli lomatili, josta maksetaan matkat, majoitukset jne. Myös yhteisiä sijoituksia löytyy(kuukausittaiset rahastosijoitukset). Lisäksi molemmilla on omat tilit ja sijoitukset.
Hyvin toimii, ei tule riitaa yhteisistä menoista ja omat rahat saa käyttää mihin itse haluaa. Vanhempani puolestaan jakavat kaikki rahansa, ja vaikka ovatkin järkeviä rahankäyttäjiä, äitini on kertonut kaipaavansa joskus ihan omaakin rahaa, jonka voisi sitten käyttää miten huvittaa - isäni on vähän pihinpuoleinen ja ei oikein tahdo ymmärtää äidin (tosin pieniä) ostoksia.
Jeps, jos pariskunnalla on erilaiset rahankäyttötavat niin yhteiset rahat tuovat ongelmia.
PoistaEi sitä naimisissa olevilla kannata joka euroa laskea, yhteisiä rahoja ne loppujen lopuksi on ja iso summa menee lapsille perinnöksi. Itse maksan koko perheen kaikki kulut, pysyy talous parhaiten hallinnassa kun hoidan kaikki meno taitavana talousasioiden osaajana. Vaimo ei ole tarvinnut tähän mennessä käyttää juuri yhtään rahaa vaan kaikki hänen vähäiset tulonsa mennyt lähinnä ASP säästöön.
VastaaPoistaHuonona puolena tällaisessa järjestelyssä on että jos sattuisin kuolemaan, niin vaimolla ei mitään kokemusta raha-asioiden hoidosta. Ehkä joku sukulainen auttaa, eikä pitäisi taloudellisesti olla tiukkaa.
Jeps, raha tuo kyllä turvaa.
PoistaTämä on erittäin mielenkiintoinen aihe, kiva kun bloggasit!
VastaaPoistaMeillä molemmilla on hyvin samankaltainen tapa käyttää rahaa, joten ongelmia ei ollut. Ja tulotkin ovat olleet suht lähellä toisiaan koko ajan. Meillä on ihan suhteen alkuajoista asti ollut käytännössä yhteiset rahat. Ja hyvin toimii! :)
Meillä tuo ei toimisi sillä haluamme määrätä omista rahoistamme =)
PoistaMielenkiintoinen aihe jota itse kukin on varmasti joutunut pohtimaan matkalla parisuhteeseen. Meillä on tulevan vaimon kanssa oma lähestymisemme asiaan.
VastaaPoistaOlemme perustaneet yhteisen tilin jota käytetään asumiskuluihin (sähkö, vesi, kiinteistövero, vakuutukset yms.), ruokaan, yhteiseen tekemiseen, yhteisten matkojen kustantamiseen, autojen korjaamisiin (molemmilla siis omat autot jotka ovat maksettu yhdessä) yms. Tämän lisäksi säästämme yhdessä tälle tilille tulevaisuutta ja tulevaisuudessa perhettä ajatellen.
Luonnollisesti meidän tulot ovat eri tasolla. Tätä tasoittaaksemme olemme sopineet että tilille talletetaan rahaa nettotulojen suhteessa, joka meinaa että minä olen reilusti isompi maksaja tässä yhdeydessä. Tämä kuitenkin tukee sitä että me olemme yhteistalous ja pian myös aviopari, joten en koe sitä mitenkään vääränä. Tilille tallettava summa on lisäksi aina kiinteä osuus nettotulosta.
Loppujaan meille kuitenkin jää omille palkkatileillemme rahaa jolla maksaa omia kuluja kuten lainan lyhennykset, shoppailut, harrastukset, sijoitukset.
Toimii ja me olemme tyytyväisiä.
Jos vaikka toinen jää hoitamaan lapsia kotiin tai työttömäksi niin toinen ottaa isomman roolin yhteistalouden pyörittämisestä.
Kannatan kaikkia tapoja jakaa rahat kunhan kumpikin osapuoli on siihen tyytyväinen :)
Poista