13.9.2014
Haluatko saada pikkuosinkoja, vai jättiosinkoja?
Tässä tekstissä ajattelin hieman pohtia että mikä olisi minulle optimaalinen osinko yield. Olette varmasti huomanneet viimeisimmistä tekemistäni ostoista, että olen ostanut paljon osakkeita joissa on iso yield verrattuna perus osinko-osakkeiden 2,5-3,5 prosenttiin.
Alla olevassa taulukossa on verrattuna kahta erilaista skenaariota. Ensimmäisenä on tilanne jossa yield on 6% verojen jälkeen, osinkoja nostetaan 2% vuodessa ja osingot sijoitetaan takaisin osakkeisiin (=B2*0,06+C2*1,02). Toisessa skenaariossa taas yield on 3% verojen jälkeen, osinkoja nostetaan 7% vuodessa ja osingot sijoitetaan takaisin osakkeisiin (=G2*0,03+H2*1,07). Lähtötilanteessa (vuosi 1) ja siitä eteenpäin sijoitetaan aina perussumma $10 000 osakkeisiin vuosittain + edellisen vuoden osingot.
Sijoitushorisonttina on käytetty 20 vuotta. Taulukosta huomaamme että 20 vuoden päästä suurempaa osinkoa tuottavat osakkeet maksavat $2078 kuussa, ja pienempää vain $1356. Ero on $722, eli aika huomattava. Kaikki tässä skenaariossa on kuitenkin hypoteettista, mutta näinhän se aina tuppaa olemaan tällaisissa laskelmissa. Mielestäni tämä on osaltaan uskonkin asia, nimittäin kumpaan uskot enemmän: siihen että high yield -yritys pystyy pitämään/hiukan nostamaan vuosittain isoa osinkoaan, vai siihen että low yield yritys pystyy kasvamaan niin paljon että osinko kasvaisi ainakin 20 vuotta vähintään 7% vuosivauhtia?
Itse en ole ihan varma että kumpaan uskoisi enemmän. Tämä on tietysti yhtiökohtainen asia, mutta noin niinkuin yleisesti. Jotenkin iso yield jo alussa tuntuu turvallisemmalta, kuin usko siihen että yritys nostaisi joka vuosi noin huomattavasti osinkoansa. Tällä hetkellä ostelen kuitenkin enemmän yli 5% yieldin omaavia yrityksiä, jotenkin on niin kiva saada iso kasa osinkoja tilille jo nyt, kuin odottaa vuosikausia niiden kasvua. Mielipiteeni saattaa tietysti taas hetken päästä muuttua asian suhteen =D
Aiheesta on kuitenkin tehty myös tutkimuksia, ja osinkosijoittaja vinkkasikin ystävällisesti minulle tästä Global X:n mainoksen omaisesta katsauksesta. Mielestäni tuossa on kuitenkin käytetty ihan hyvää dataa, ja lopputulema oli että tarkastellulla ajanjaksolla parhaiten tuottivat 10-17% yieldin omaavat osakkeet. Mielestäni aika yllättävä lopputulos! En kuitenkaan ihan näin riskaabeleita osakkeita uskalla ostaa salkkuuni kuin pieneksi mausteeksi. Ehkä järkevin taktiikka olisi sisällyttää salkkuun molempia yhtiöitä, niistä joissa on jo valmiiksi iso yield, ja niitä joita on todennäköisesti vasta tulevaisuudessa.
Mitä mieltä Sinä olet, iso yield heti vai tulevaisuudessa?
Viimeisimmät ostot
Viimeisimmät myynnit
Tulot/menot
Osinkotulot
Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net
*Taulukkoa ja tekstiä päivitetty 16.9.2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Muista myös osakekurssin muutos; olet tuossa olettanut, että osakekurssi ei muutu (tai lasket osinkoprosentin suhteessa ostohintaasi).
VastaaPoistaJos jokin osake tuottaa useamman vuoden 6% osinkoja, voi käydä niin että kurssi nousee ja sen takia osinkoprosentti laskee huomattavasti (vaikka se dollarimääräisenä kasvaisikin). Myytkö silloin osakkeesi? Vai lasketko aina osinkoprosentin suhteessa ostohintaasi?
Hei, luulen että laskisin osingon suhteessa ostohintaan. Mitä luulet tuohon kysymykseen liittyen, iso vai pieni yield?
PoistaKukaan ei voi taata tulevaisuuden osinkoja, joten painottaisin yrityksen osinkohistoriaa ja lyhyen tähtäimen näkymiä. Eli jos yritys on maksanut hyviä osinkoja useita vuosia ja ennustaa itse maksavansa hyviä osinkoja myös tulevaisuudessa, niin luottaisin siihen. Mutta 5-20 vuoden päähän en tekisi suunnitelmia.
PoistaEli mielummin ottaisin enemmän rahaa nyt, kuin mahdollisesti enemmän rahaa tulevaisuudessa.
Alan kallistua vähän samalle kannalle... Tällä hetkellä tuntuu ainakin siltä että aion painottua korkeamman yiledin osakkeisiin. Tietysti hyvä osingonmaksuhistoria on plussaa.
PoistaTaulukko on väärin. 1. vuoden osingot on molemmissa tapauksissa 1300 dollaria eli yield on 13 %. Pitäisi olla 600 dollaria ja 300 dollaria.
VastaaPoistaHei, päivitin tekstiäni, eli taulukon ensimmäinen vuosi kuvaa siis nykytilannettani, eli salkku lähes $40 000, ja tuottaa about tuon verran osinkoja vuodessa.
PoistaOk, mutta mikä tuo 10000 sitten on?
PoistaNyt on kuules sellaiset taulukot ja selitykset että sinullekin pitäisi kelvata ;=) Se on se perussumma jonka aion sijoittaa vuosittain osakkeisiin + tietysti edellisen vuoden osingot siihen pääle.
PoistaAivan eli joka rivillä on sijoitus sarakkeessa sinä tiettynä vuonna sijoitettavat 10kiloa + viime vuoden osingot. Näyttäähän tuo toimivan ja 6% osinko + 2 % kasvu on tällöin parempi vaihtoehto 20 vuoden sijoitushorisontilla. Jos sijoitushorisontti olisi 26 vuotta, niin 3 % osinko + 7 % kasvu antaisi paremman tuloksen.
PoistaTuossa 20 vuoden sijoitushorisontissa käy itseasiassa niin, että ekat viisi vuotta olisi syytä sijoittaa 3%+7% yrityksiin ja loput 15 vuotta 6%+2% yrityksiin.
Laskelmia on aina hyvä tehdä ja blogin lukijat ovat mitä parhaimpia laskujen tarkastajia :)
Juuri näin =)
PoistaMuutama huomio:
VastaaPoista- Tuossa linkaamassasi GlobalX:n tutkimuksessa kunkin div%-ryhmän portfolio koostettiin aina uudelleen vuoden alussa. Eli salkku pitäisi kierrättää kokonaan kerran vuodessa -> verot jne.
- P/E:t esim tuolle 10-17% div% ryhmälle olivat 2012 noin 12. Aika helppo päätellä että pitkällä tähtäyksellä yhtälö ei voi mitenkään toimia (liittynee tuohon salkun nopeaan kiertoon). Ja vuodesta 2012 arvostukset ovat nousseet jotain ~50%.
- 2% osinkojen kasvu vuodessa vastaa kutakuinkin inflaatiota. Eli käytänössä osingot eivät kasva reaalisesti ollenkaan.
Hei,
Poistajuu tuon "tutkimuksen" tarkoitus on vain olla pienessä sivuroolissa tässä postauksessa.
Valitsin 2% koska REIT-osakkeissa joita aion ostaa lisää tuo osingon kasvuvauhti ei ole päätähuimaava ja halusin valita maltillisen prosentin. Lisää osinkotuloja hankitaan sitten osinkojen uudelleensijoituksella.
En oikein tajua, mitä taulukossa on laskettu. En tajua, mikä on "sijoitus", enkä tajua, missä on 6% ja 3%:n osingot. Enkä edes kaavaa, siinä on laskettu 6%:n osinkotuotto edellisvuoden sijoitukselle ja 2% kasvu tuolle oudolle 1300e osingolle.
VastaaPoistaJos nyt asiaa ajattelee simppelisti, niin 10000e sijoituksen ensimmäinen osinko olisi 600e. Ja jos se kasvaa 20v 2%:n tahtia, niin päästään n. 890e osinkoon (600*1.02^20). Jos taas ensimmäinen osinko olisi 300e ja kasvaa 7%:n tahtia, niin 20v:ssa päästään 1160e osinkoon (300*1.07^20).
Mutta tässä laskettiin ilmeisesti jotain ihan muuta?
Hei, sijoitus on se että ostaa osakkeita joissa on tuollainen osinkotuotto. Kyseessä on dollarimääräiset osingot. Aloitus tilanne (vuosi 1) on minun tämän hetkinen tilanteeni. Oletan siis että saan tänä vuonna hiukan alle tuon verran osinkoja. Selvensikö tämä hiukan? =)
PoistaTuossa siis ilmeisesti sen jo sijoitetun $40 000 lisäksi sijoitetaan $10 000 uutta rahaa vuodessa, plus edellisen vuoden osingot? Ehdottaisin, että teen tuon taulun uudestaan ilman sitä $40 000 sijoitusta, ja niin että siitä näkyy salkun tämänhetkinen koko, uusi sijoitus ($), osingot ($) ja osinkoprosentti.
PoistaEi kyllä mene jakeluun. En ymmärrä, miksi kohdistat tuon osinkojekasvunopeuden (7% vs 2%) vanhoihin osinkoihisi (1300e). Ei kai sitä ollut tarkoitus vertailla?
PoistaEikö ajatus ollut vertailla, että onko järkevämpi ostaa osketta jonka osinko% on 6 ja kasvu 2% vs osinko% 3 ja kasvu 7%? Laskit siis kyllä ihan jotain muuta.
Lasku menee metsään siinäkin, että teet ikäänkuin oletuksen että kummankin firman osingonjakosuhde on 100%. Se ei varmasti pidä paikkaansa. Position arvo ei kasva vain osingon perusteella, vaan yrityksen koko tuloksen.
En kyllä tekisi noilla tuloksilla yhtään mitään.....
Anonyymi on oikeassa. 1300 dollarin osingot nousevat 20 vuodessa 5030 dollariin, jos kasvu on 7 % vuodessa. Jos uudelleen sijoitus 3% osinkotuoton papereihin otetaan huomioon, niin vuonna 20 osinkotulot ovat 8745 dollaria.
Poista1300 dollarin osingot nousevat 20 vuodessa 1931 dollariin, jos kasvu on vain 2% vuodessa. Jos uudelleen sijoitus 6% maksaviin, niin 20 vuoden kuluttua osinkotulot ovat 6060 dollaria. Eli päätelmäsi lopputulos on väärin. Todellisuudess nykyisin pienempää 3% osinkoa, mutta kovempaa 7% vauhtia kasvava yritys maksaa enemmän osinkoja tulevaisuudessa.
Nyt on taulukot ja selittelyt muutettu. Katsokaapas ylempää.
PoistaOngelma on yhä edelleen siinä, että et huomioi millään tavalla osakkeen arvonnousua ja siis kokonaistuottoa. Osake voi maksaa 0%:n osinkotuottoa ja sen kurssi silti nousee luultavasti samassa suhteessa sen tuloksen kanssa. Tuollainen yksinkertainen tapa unohtaa tämä seikka saisi osakkeen näyttämään huonolta. Nyt siis osa sen 3%:n osakkeen tuotoista on kokonaan laskujen ulkopuolella.
PoistaAsia kannattaa yksinkertaistaa. Unohdetaan verot ja kulut ja kassavirran tarve. Silloin osingonjakosuhteella ei ole teoreettisessa tapauksessa mitään merkitystä tuoton kannalta. Osake tuottaa aivan yhtä paljon, oli osingonjakosuhde 100% tai 0% kun se sijoitetaan uudelleen samaan osakkeeseen. Näin ollen yieldkin voi olla mitä tahansa.
Laskussa oletetaan että osakkeen kurssi nousee ainoastaan saman verran vuodessa kuin osingon korotus on. Osingonjakosuhteen oletetaan olevan sama koko ajanjakson.
PoistaLaskun tarkoitus ei ollut tutkia kokonaistuottoa, vaan ainoastaan osinkoja. Ei minua ainakaan kokonaistuotto edes kiinnosta, koska aion aikanaan elää osingoilla. Fundat pitää tietysti yhtiöllä olla kunnossa, ja dollarimääräisiä osinkoja korottaa vähintään tietyllä prosentilla vuodessa.
Sori, en näe tässä ajattelumallissa mitään ongelmaa =)
Jos kokonaistuotto ei kiinnosta, niin sitten ehdottomasti rahat kiinni 10%+ osinkokoneisiin :) Itse en kyllä ymmärrä tuollaista sokeaa osingontuijottamista. Muutokset arvossa on ihan yhtä lailla muutoksia sinun varallisuudessasi.
PoistaEsimerkissäsi positioiden tuottoprosentit olisivat tosiaan 2% vs 7% kun mietitään kokonaistuottoa ja sinä valitset noista sen 2%:n vaihtoehdon koska osinko. Mielestäni ei ehkä kovin järkevää. Se 7% osinkokasvu kun korreloisi EPS-kasvun kanssa ja myös osakkeen kokonaistuoton kanssa. (Miinus verot/kulut). Ei tarvitse paljon laskea, kumpi on sijoittajalle tuottavampaa. (Toki tämä on vain teoreettinen ajattelu. Käytäntö ei ole koskaan näin ruusuista :) )
Järkevämpää olisi ainakin salkun kasvuvaiheessa pitää reippaasti noita ripeämmin kasvattavia osakkeita, vaikka toki automaattinen kassavirta on sekin mukava asia. Itse suosin hajauttamista. Ei pelkkiä ripeästi kasvavia osinkoja, eikä pelkkiä ison osinkotuoton firmoja.
Minäkin olen ehkä enemmän hajauttamisen kannalla... Toisaalta taas iso osinko jo nyt kiinnostaisi =)
PoistaMoi!
VastaaPoistaItse pyrin ostelemaan vähän isomman yieldin osakkeita enemmän, ja keskittyä treidaukseen, pienet ovat menot sekä tulot. Ei oikein nappaa ostaan $1000:lla osaketta jostaa saa esim $25 osinkoa vuosittain miinus suomen verot. Vaikka yritys olisi hyvä ja nostaisi osinkoa vuosittain 10% menee aika monta vuotta että tuon osinko prosentti olisi esim 6%.
pidemmän päällehän on järkevämpää ostaa yrityksiä jotka nostavat osinkoaan vuosittain +10%. Jos painoarvot antaisiin niin yritän rakentaa salkkua josta n.50% isoja osinko prosentteja 40% pienempiä nousevia ja loput 10% treidaukseen.
Itse oli kanssa tarkoitus tehdä samanlaisesta aiheesta joku kirjoitus, en vaan oikeen hallitse exceliä niin olen vähän vältellyt sitä, mutta ehkä jokupäivä.
Jatkoja
Anha
Hei,
Poistakuulostaa ihan järkevältä suunnitelmalta. Kuten näet kommenteista täällä, niin ei tuo excel minullakaan täysin hallussa ole, mutta yrittänyttä ei laiteta =D
Lukaisin blogiasi, todella mielenkiintoinen shoppailureissu paikalliseen prismaan (?). Muista liiteri halvoissa ostoksissa! Lisäsin blogisi blogrolliini.
Vastaus kysymykseesi: iso yield heti. Sen lisäksi että se peittoaa muut kuten tutkittu on, niin saat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kunnollisen korkoa korolle efektin toimimaan.
VastaaPoistaKoska tarkoitus on loppukädessä elää osingoilla, ei pääoman/osakkeen arvon nousulla ole muuta merkitystä kuin toivottavasti pääoma ei laske.
Pääsääntöisesti nämä > 10% yielderit eivät merkittävästi/jos ollenkaan kasvata arvoaan eikä niitä sen vuoksi alunperin hankitakaan.
Itsellä verojen jälkeen on yield nyt 10,7% ja salkun arvosta 12% on kasvuosakkeita, joita eivät maksa (vielä?) ollenkaan osinkoja, joten osinkoa maksavien keskiyield on siis enempi.
Se mikä kuitenkin on ratkaisevaa, niin vuodessa tulee osinkoja tällä hetkellä n.$117 269. Niitä on ihan mukava edelleen sijoittaa.
Mitäs osakkeita omistat joissa on noin iso yield? Aika mukavat osingot sinulla =)
PoistaEnemmistön mielestä varmaankin isolla "riskillä" mennään, mutta "riskihän" on jokaisella erilainen:
PoistaBDCL 5,17 %
ARR 2,12 %
AGNC 2,67 %
MTGE 2,72 %
ARCP 3,05 %
NLY 2,34 %
ARCC 1,25 %
CYS 2,24 %
CLM 2,09 %
DVHL 2,86 %
CEFL 4,06 %
MORL 4,97 %
LMLP 3,22 %
FSIC 1,50 %
FSC 1,81 %
GILD 11,55 %
HLSS 2,61 %
IVR 1,43 %
LNCO 4,04 %
MAIN 1,77 %
MCC 1,80 %
NMFC 1,58 %
NRZ 2,28 %
NYMT 1,68 %
ORC 1,91 %
ROYT 1,97 %
PGH 1,76 %
PNNT 1,42 %
PSEC 1,84 %
SDRL 8,23 %
TCPC 1,04 %
WMC 2,96 %
PYN Elite 5,18%
GILD on kasvanut suhteellisesti isoksi huiman arvonnousun myötä, mutta jatkaa vielä nousuaan, joten ei ole järkeä sitä vähentää vain sen vuoksi, että sen osuus on niin suuri.
Osinkovirta on jo reilusti yli sen, mitä tavoittelin, joten osinkojen uudelleen sijoitukset alkavat mennä vähempiriskisiin (?), kohtuullista osinkoa ja kasvua kerryttäviin kohteisiin, aluksi ehkä 4-6% osinkoa (tällä hetkellä) jakaviin ja ajan myötä 3-4% yrityksiin, joissa sitten vastaavasti myös vuotuinen osingon/pääoman/osakkeen arvon kasvu on merkittävämpää.
Mielenkiintoinen lista! Pitää tutustua oikein ajan kanssa... muutama tutumman kuuluinen nimi tuli vastaan.
Poista