20.7.2019

Mintos kokemuksia, opintolaina Mintokseen


Vertaislainapalveluita on nykyään joka sormelle ja varpaalle. Niitä löytyy nimittäin kymmeniä ja taas kymmeniä. Olen testannut muutamia eri vertaislainapalveluja ja ikinä ei ole vielä tullut samanlaista vastaan kuin Mintos: yli 160 00 rekisteröitynyttä käyttäjää, lähes 10 000 uutta käyttäjää kesäkuussa. Lainoja rahoitettu 237 miljoonan euron arvosta kesäkuussa, koko historian aikana 2,65 miljardia euroa. Mun mielestä nuo luvut on jo aika massiivisia. Miksi sijoitan Mintosiin? Siitä lisää alla.
Päivitys 29.3.2020: Vähennän edelleen Mintos sijoituksiani coronan takia. Virus tulee todennäköisesti vaikuttamaan moneen lainapalvelu yritykseen negatiivisesti.

Mintokseen olen sijoittanut nyt muutaman vuoden, vuodesta 2017. Matkalla on ollut pari pientä mutkaa, mutta ei mitään radikaalia: Eurocent lainayritys meni konkkaan ja sen lainoihin sijoittaneet menettivät ilmeisesti kokonaan rahansa. Ainakaan perintä ei ole edennyt kovinkaan nopeasti. Minä en kuitenkaan noihin lainoihin ikinä sijoittanut, jotenka tuo ei itseäni koskettanut. Joskus myös lainoja on ollut hetkellisesti huonolla korolla tarjolla. Lainojen korot tippuivat johonkin 11 prosenttiin, mutta nyt riskisempiä lainoja löytyy 16 prosentin korolla.

Näistä syistä Mintos on mielestäni tällä hetkellä paras alusta: käyttöliittymä on simppeli, lainojen tarjonta hyvällä korolla on valtava, lainayrityksistä on tietoa saatavilla, Mintos alusta on erittäin suosittu, tämä lisää luotettavuutta alustaa kohtaan. Monessa muussa vertaislaina-alustassa on niukasti tietoa. Mintos lanseerasi hetki sitten myös uuden palvelun nimeltään Invest & Access joka helpottaa sijoittamista entisestään. Itse haluan kuitenkin pitää enemmän kontrollia mihin sijoitan joten käytän Auto investiä ja manuaalista sijoittamista.

Miinusta antaisin näistä syistä: auto invest ei toimi aina kunnolla, joten välillä joutuu lainat ostamaan ihan manuaalisesti. Toisaalta pääsee itse valitsemaan kermat päältä. Kasvu on niin kovaa ettei alusta aina pysy kasvussa perässä.

Tällä hetkellä sijoitan Creditstar, Mogo ja Getbucksin pitkiin lainoihin, Tietysti buy back lainoihin, vaikka eivätpä nekään täysin riskittömiä ole, vrt. case Eurocent. Korko on 14-16%. Toki tuo on aika riskistä olla kiinni samassa lainassa monta vuotta, voipi käydä myös niin ettei siitä pääse sitten halutessaan eroon. Seurailen säännöllisesti loistavaa explorep2p tekemää sivua "Mintos lender ratings", jossa on pisteytetty jokainen lainantarjoajayritys. Toisaalta minua ei haittaa riski tässä tapauksessa sen takia, että niin pieni osa sijoitussalkustani on näissä kiinni.

Yksi asia mitä tulee ottaa huomioon (kiitos kommentoinnista) on se maksaako lainayritys korkoa myöhässä oleville lainoille. Jos vaikka 40% lainoista menee buy backiin niin tuosta 60 päivän viivästyksestä lainan takaisinmaksuun ei tule korkoa. Tämä tarkistetaan kohdasta Mintos-loan originators-valitse lainayritys-details-interest income on delayed payments. Jos tuolla kohdassa lukee no (kuten Mogolla) niin et saa mitään korkoa myöhässä olevista lainoista, Siitä voi tulla iso siivu, mutta toisaalta suurempi vuosikorko sitten tasoittaa tilannetta osaltaan.

Miksi en sitten sijoita kaikkia rahoja vaan Mintokseen ja vertaislainoihin? Laitan kuitenkin itse nämä vertaislainaukset kategoriaan spekulatiiviset sijoitukset. Mielestäni nämä sijoitukset ovat osakkeita riskisempiä. Tällaisiin en haluaisi sijoittaa enempää kuin 5% koko sijoitussalkustani. Keskityn osinkoa kasvattaviin yrityksiin mieluummin, se on kuitenkin se ydin sijoitusstrategiassani.

Sen verran riski tyyppi olen kuitenkin, että nostin juuri opintolainaa ja aion sijoittaa nyt kaikki jäljellä olevat opintolainat Mintosiin. Se ei muutamaa tonnia enempää tee, mutta on ihan hauskaa kun opintolainan korko on minulla nyt 0,14% ja sijoitan sen 14% lainaan :D Luulisi tuotta riittävän tuon korkoihin...

*Päivitys 24.7.2019 Otin Getbucksin pois auto investistä sen takia, että sen luokittelu putosi dramaattisesti explorep2p lender ratingsissa. Lisäsin tekstiin myös muistutuksen myöhässä olevien lainojen koroista.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi21.7.19

    Kun seuraat tuota explorep2p sivua, niin miksi sijoitat getbucksin lainoihin? Aika suuri downgrade tullut luokitukseen viime vuotisten isojen tappioiden jälkeen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, tein tuon tekstin ennen uusinta heinäkuun tilanne päivitystä. Olen myös ottanut getbucksin pois auto invest asetuksistani nyt.

      Poista
  2. Anonyymi23.7.19

    "Tällä hetkellä sijoitan Creditstar, Mogo ja Getbucksin pitkiin lainoihin"
    Oletko huomannut että Getbucks ja Mogo ei maksa korkoa myöhässä oleville lainoille? Eli jos lainaaja lopettaa maksamisen, niin rahasi on kiinni 60 päivää ilman korkoa, kunnes buyback lunastaa lainan pois.

    Tiedot löytyy kohdasta Loan Originators , ja sieltä tarkemmin kohta "Interest income on delayed payments"
    Tuossa pitäisi lukea Yes. Muuten ei kannata sijoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kyllä olen ja tarkistin nuo asiat ennen sijoittamista. Getbucksissa ei ole kiinni paria sataa enempää. Mogoon olen laittanut enemmän. Lasken sen varaan että hiukan korkeampi prosentuaalinen vuosituotto kompensoisi tuota ettei korkoa makseta viivästysten ajalta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.