14.4.2019

Mitä tekisin toisin jos aloittaisin sijoittamaan vasta nyt?


Nyt kun salkku alkaa lähentelemään 170 tonnin rajaa (toki myös velkaa on jonkin verran) niin haluaisin käyttää hetken pohtiakseni sijoitusuraani ja sitä tekisinkö jotain nyt toisin. Tässä on jo vierähtänyt lähes 8 vuotta siitä kun päätin syksyllä 2011 sijoittaa muutaman saturaisen osakemarkkinoille.

Aloittaessani sijoittamisen en tiennyt aiheesta hölkäsen pöläystä. Menin ostamaan ensimmäiset osakkeeni aika arvalla. Taisin jotain Kauppalehden keskustelupalstaa lukea, mutta ei sieltä paljoa tietoa tainnut löytyä. Jos nyt saisin päättää, saattaisin aloittaa sijoittamisen Superrahasto Suomesta tai jostain muusta indeksirahastosta ja ostaa osakkeita vasta sitten kun olen tutustunut aiheeseen hiukan enemmän.

Kuluja, hajautusta ja viputuotteita


Kuluihin en aluksi kiinnittänyt oikein mitään huomiota. Ostin välillä niin pieniä eriä että kulut lohkaisivat suuren osan ostobudjetista. Nyt yritän pitää kulut alle prosentissa. Aluksi kun otin luottoa osakeostoja varten niin luoton korko oli melkein 5%. Nyt ymmärrän että noin iso korko syö todennäköisesti tuottoni.

Hajautuksesta sain hyvän opetuksen kun varmana pitämäni öljyosakkeet kokivat ihan kunnon romahduksen kun öljyn hinta laski nopeasti. Silloin tajusin, että olin ihan liian isolla painolla mukana energiasektorilla. Tappioita tuli tuhansia euroja.

Viputuotteista sain hyvän kokemuksen kun salkussani oli aikanaan BDCL ja MORL viputuotteita. Vivutus toimi valitettavasti vain alaspäin, eli molempien arvo laski kuin lehmänhäntä. Aloin myös hiukan epäilemään tuota MORL yli 20% osinkotuottoa. Olisiko se sittenkin liian hyvää ollakseen totta?

Osinkoyield ei kerro koko totuutta


Ylipäätään olen joskus sortunut yieldin metästykseen, eli olen katsonut vain osakkeen osinkoprosenttia ottamatta mitään muuta asiaa huomioon. Näihin osakkeisiin en ole itse sortunut, mutta niitä jotka ovat aikanaan ostaneet nämä iso osinkotuotto mielessä, saattaa ottaa päähän osingon massiivinen leikkaus: FTR, CTL ja UNIT. Tässä nyt muutama esimerkki vain mainitakseni. Missä minä sitten tein erheeni? Sellaiset osakkeet kuin KMI ja ARCP löytyivät salkustani ennen osingonleikkausta. Sijoittajalle joka jahtaa alati kasvavia osinkoja on tällainen ikävä osingonleikkaus lähes katastrofi. Ei ole oikein muuta mahdollisuutta kuin tappiolla myynti, sillä tuollaiset osakkeet eivät enää sopineet sijoitusstrategiaani.

Strategian ruuvausta ja lisää pitkäjänteisyyttä


Muokkaisin ehkä strategiaani ainaisesta osingonkasvattamisesta näin: Myynti vasta jos osinko ei ole kasvanut kahteen vuoteen. Olen huomannut ettei kannata liikaa hätäillä myynnissä. Joskus osingonkasvu voi palata entistä korkeampana. REIT-yritysten ei tarvitse kasvattaa osinkoaan jos yield ylittää inflaation selkeästi. Jos REIT-yritys laskee osinkoaan niin heti vain myyntiin. Osingon lasku on harvoin jenkkifirmoilla hyvä merkki. Se johtuu varmaan erilaisesta osinkokulttuurista, siellä on yritykselle tärkeää pitää hyvää osinkoputkea yllä, se lisää sijoittajien luottamusta yhtiöön.

Ehkäpä suurin virheeni on ollut häsläys ees taas. Liika sijoitusuutisten seuraus, hötkyily ja näkemyksen ottaminen. Ihme kyllä, silloin kun en tee lähes mitään niin salkkuni voi hyvin. Silloin taas kun teen paljon myyntejä ja taas ostoja, häviän yleensä enemmän rahaa kuin sillä että olisin jättänyt osakkeet salkkuun. Vaikeinta minulle on ollut opetella juuri tätä pitkäjänteisyytää mitä tällaisen perus pulliaisen sijoittaminen vaatii. Näillä taidoilla tekee parempaa tulosta kun ei tee liikaa.

Yhteenveto


Jos aloittaisin nyt sijoittamisen, aloittaisin indeksirahastoista. Alkaisin seuraamaan sijoittamiseen liittyviä keskusteluja ja uutisia. Sitten aikaan tekisin ensimmäisen osakesijoitukseni. Tietysti sopivilla kuluilla. Seuraisin sijoitusstrategiaani joka painottaa osingonkasvua, mutta höllentäisin hieman myyntikriteerejä. En haksahtaisi isoon yieldiin ja pitäisin hajautuksen sopivana. Sijoittaisin pitkäjänteisesti, välttäisin ylimääräistä kaupantekoa, vähemmän myyntejä ja ostoja. Jos oisin alusta asti sijoitellut näillä eväillä, olisin varmasti päässyt paljon pidemmälle salkun arvossa :D


*Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta*

Mitä sinä tekisit toisin jos aloittaisit sijoittamaan vasta nyt?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

8 kommenttia:

  1. Mahtavaa reflektointia!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi16.4.19

    Hyviä pointteja. Mulla ei ole noin tiukkaa sääntöä, että laittaisin heti myyntiin osinkoa leikkaavan firman. Mun mielestä on jopa parempi, että taloudellisen shokin tullessa, firma pienentää tai lykkää väliaikaisesti osingonmaksua, jotta voisi ostaa esim. vaikeuksissa olevan kilpailijan tai kehittää uutta kasvua. Ehkä osingonmaksua voisi katsella 5 vuoden juoksevana keskiarvona, niin ei pari osingotonta välivuotta vaikuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm. 5 vuotta on aika pitkä aika minulle. Idea on kuitenkin että osingot toisivat hyvää kassavirtaa.

      Poista
  3. Hyvää pohdintaa. Ite olen tullut markkinoille juurikin superrahastojen kautta seurailemaan miten tämä homma toimii. Muutaman suoran olen ostanut ja katsellut mitä tapahtuu. Myyntejä en ole vielä kerennyt tekemään ollenkaan. Ehkä sun tapa mennä ja touhuta ilman "järkeä" antaa niitä kokemuksia millä sitten oppii. Kun menee "järjellä" pyrkien optimoimaan kulut yms ja pelkää virheitä niin siinä ei tule opittua ite vaan odottaa vain jatkuvasti koska on valmis sijoittajaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vain oppi jäisi päähän eikä toistaisi samoja virheitä :D

      Poista
  4. Tärkein pointti oli omaan silmään pitkäjänteisyys. Varsinkin alussa moni sortuu paniikkimyynteihin laskujen alkaessa.

    https://miesnurkka.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkäjänteisyys on kyllä tärkeää osakemarkkinoilla :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.