9.9.2018

Minun mielipiteeni taloudellisesta riippumattomuudesta


Taas pääsi taloudellinen riippumattomuus lehteen. Hesari kirjoitti ihan mielenkiintoisen artikkelin 22-vuotiaasta Alisasta joka haaveilee jo nuorella iällä taloudellisesta riippumattomuudesta ja työnteon lopettamisesta. Juttu oli yllätyksettä erittäin suosittu ja keräsi parisataa kommenttia suht nopeaan. Kommenteissa oli mielipiteitä aiheista toiseen, mutta myös minulla on ainakin yksi mielipide tähän asiaan :)

Onhan näitä juttuja kiva lukea lehdistä, ei siinä mitään. Mitä enemmän asiasta puhutaan niin sitä enemmän ihmiset voivat alkaa miettimään olisiko se sellainen juttu mitä he haluavat tavoitella elämässään. Vaikka nyt näitä juttuja on ollut sijoituskerhoissa ja medioissa enenevissä määrin niin ei tähän ajatusmaailmaan turuilla ja toreilla ole tullut törmättyä. Pikemminkin ajatellaan että on tärkeää löytää työ mistä pitää ja sijoittaa sitten siinä sivussa ja kompensoida palkkatyön lopettamisen jälkeen saamaa eläkettään.

Tällaiseen puheeseen olen törmännyt enenevissä määrin varsinkin nuoremman väen keskuudessa, että halutaan säästää sen takia ettei uskota muuten pääsevän ikinä eläkkeelle. Ihmiset eivät siis enää usko niin paljoa yhteiskunnalta saamaansa eläkkeeseen vaan haluavat ottaa enemmän ohjia käsiinsä säästämällä ja sijoittamalla rahojaan.

Olen ehdottamasti tällaisen ajattelun kannalla, että kannattaa säästää ja sijoittaa. Oli se sitten taloudellista riippumattomuutta tai yhteiskunnalta saaman eläkkeen kompensointia varten. Ei siitä ikinä haittaa ole että on ylimääräistä sukanvarressa. Monesti varallisuudesta on jopa hyötyä. Haaveilukin on ihan hauskaa. Itse haaveilen tällä hetkellä olevani parempi tenniksen pelaaja kuin idolini Roger Federer. Tavoitteeseen on kuitenkin vielä matkaa, enkä varmasti ole valmis ottamaan askelia mitä tämän unelman tavoittelu vaatisi. Pelailemalla vaan huvikseen ei kehity tarpeeksi nopeaan tahtiin.

Taloudellinen riippumattomuus - haasteet tavoitteeseen pääsemiseen


Samaa ideaa voi soveltaa taloudelliseen riippumattomuuteen. Teoriassa monella on siihen mahdollisuus, mutta käytännössä harva sen tulee ikinä saavuttamaan. Tässä listaan muutaman syyn miksi minun mielestäni näin on:

Mielenkiinnon kohteet tuppaavat muuttumaan ihmisillä. Tämä projekti tulee viemään todennäköisesti kymmeniä ja kymmeniä vuosia. Sen aikana saatat kiinnostua jostain toisesta asiasta kuin taloudellisesta riippumattomuudesta.

Kulutuksen lisääntyminen tapahtuu helposti. Ihminen tottuu parempaan eikä huonompi välttämättä enää kelpaakaan. Standardit kasvavat koko ajan ylöspäin mikä kelpaa.

Hankit muutaman lapsen ja tajuat että kaikki rahasi menevät lätkän ja taitoluistelun harrastuskuluihin. Helppo se ilman lapsia on säästellä ja sijoitella, mutta jos ei halua tarjota lapsilleen pelkkää köyhäilyä elämään niin tuleehan se nyt maksamaan.

Kun aika kuluu eteenpäin niin motivaatio säästämiseen saattaa tipahtaa nollaan. Sitten voikin ajatella että fuck it, nyt alan elämään täyttä elämää ja lopetan typerän senttien laskemisen. Näin voi varsinkin käydä jos on kiristänyt ruuvia liian tiukalle.

Mitä mieltä olin artikkelista


Artikkelin henkilöllä oli hyviä haaveita ja ajatuksia siitä, että ollessaan taloudellisesti riippumaton hän voisi vaikkapa matkustella, ratsastaa tai kehittää itseään. Tavoitteen saavuttamiseen oli jo mietitty askeleita, pätkätyötä tehty ja sijoitettukin 100-200e kuussa. Verkostomarkkinointi oli aloitettu ja sijoituskämpän osto oli mietinnässä. Syynä tähän toimeen oli hänen mielestään työelämän vaativuus nykyään.

Minun mielestäni hän on oikealla polulla miettiessä passiivisia tulonlähteitä. Mutta vaikka työelämä tuntuisi kuinka vaativalta niin kyllä sitä aika monta vuotta joutuu töissä käymään ennen aikaista eläkettä. Jos työssäolo tuntuu liian vaikealta jo 22-vuotiaana, niin miten jaksaa sitten parinkymmenen vuoden päästä kun taloudellista riippumattomuutta ei ole välttämättä tullut vielä saavutettuakaan?

Tavoitteeseen päästäkseen on otettava aika radikaalit keinot käyttöön, eikä siihen välttämättä riitä kuukausittainen parinsadan euron sijoittaminen ja verkostomarkkinointi. Tulotaso pitäisi saada ylös ansiotulojen osalta, ja passiivisia tuloja vielä siihen päälle. Onko oikeasti 22-vuotiaana kerinnyt vielä kokeilemaan kaikkia mahdollisia ammatteja mitkä kiinnostavat ja pystynyt tekemään päätelmän, että vapaa-aika voittaa työn? Voihan mielenkiintoinen ja innostava työ tuoda niin paljon lisää elämään ettei taloudellisesta riippumattomuudesta jaksa enää haaveilla.

Mitä minä tekisin hänen tilanteessaan


Työ tuo sosiaalisia suhteita, haasteita ja säännöllisyyttä elämään. Moni arvostaa näitä asioita aika korkealle. Yksi vaihtoehto artikkelin henkilölle olisi töiden tekeminen muutaman vuoden ja sitten opintovapaan pitäminen. Sitten hän olisi kerinnyt keräämään sievoiset passiivisen tulon lähteet ja hän voisi jäädä töistä pois miettimään, että mikä elämässä kiinnostaa. Voihan se olla että kokeilemalla hetken erilaisia juttuja löytyykin se itseään kiinnostava asia. Mulle tuli heti mieleen artikkelin luvun jälkeen työn ja huvin yhdistäminen. Siinä opintovapaalla myös huomaisi että sopiiko tuo elämäntyyli itselle. Minulle ei sovi, pidän rutiineista ja erityisesti työpaikan sosiaalisesta aspektista.

Jos hän keräisi vaikkapa 10-vuotta rahaa sijoittaen säästöt ja alkaisi sitten ratsastusopettajaksi. Niitä hommia voisi sitten tehdä vähän vähemmän kun normaalisti tarvitsisi sillä hänellä olisi lisätuloa sijoituksista. Näin pääsisi aikaisemmin pois tylsästä palkkatyöstä ehkäpä itselle mieluisempaan hommaan. Minä en itse ole työn 100% lopettamisen kannalla, vaan sen kannalla, että löytää työn josta pitää ja tekee sitä sen verran kuin huvittaa. En myöskään jaksaisi kymmeniä vuosia odottaa taloudellista riippumattomuutta. Varsinkin työssä joka ei enää kiinnosta.

Mitä mieltä sinä olet?


*Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta*


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

30 kommenttia:

  1. Anonyymi9.9.18

    Luulen että suurin syy miksi taloudellinen riippumattomuus on nyt esillä näinkin paljon on kymmenen vuotta jatkunut pörssien ylämäki. Alamäen koittaessa puheet hiljenee ja moni voi olla vaikeuksissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset tavalliset tallaajat kuten minä kuvittelevat olevansa oikeita sijoitushaita kun nyt nousun aikana saadaan tehtyä jonninverran voittoa markkinoilla. Sitten kun kurssit laskevat 5% päivätahtia niin voi mennä joillain pupu pöksyyn :D

      Poista
  2. Uskon, että aloittaessa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun monilla on ajatuksena lopettaa työt kokonaan. Kun ajatus ehtii kypsyä se muovautuu siihen, että saa vapauden tehdä asioita mitä oikeasti haluaa. Vapaushan on se avainsana. Vapaus valita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä ne ajatukset muovautuvat hitaasti mutta varmasti :)

      Poista
  3. Anonyymi10.9.18

    Hei. Mä oon ihan samaa mieltä, että onnellisuus työelämässä on tärkeämpää, kuin kituuttaminen jossain työtehtävässä saaden aikaan säästöjä. Tietysti joillain ihmisillä taloudellinen riippumattomuus on tärkeämpi arvo kuin työuran onnellisuus/merkityksellisyys.
    Itse toivon että löydän sellaisen työtehtävän (ehkä yrittäjyys) että ei tarvitsisi jäädä eläkkeelle koskaan, vaan nauttisin työstä niin kauan kuin terveys riittäisi. Vielä on etsintä päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin jos joutuisi kituuttelemaan kymmeniä vuosia, niin voisi aika tulla pitkäksi taloudellista riippumattomuutta odotellessa :D

      Poista
  4. Osuit naulan kantaan! Samanlaisia ajatuksia heräsi minullakin. Toisaalta myös se kauhuskenaario että jos yhteiskuntamme kaikki nuoret ajattelevat noin eikä työn tekeminen maistu, niin miten käy työnteolle perustuvan yhteiskunnan :D Mutta robotithan meidätkin tulevaisuuden palvelukodissa taitaa hoitaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, robot hoitaa :)

      Poista
    2. Sijoitusmies24.9.18

      Jos kaikki rupeaa elämään pääomatuloilla, niin valtion verotulotkin kyllä kasvaisi kivasti. Jos saa bruttotuloa joka kuukausi 2000 €, niin ansiotuloveroprosentti on 10%, kun taas pääomatuloista maksetaan 30% (tai 25,5%). 3000 € palkkatuloista maksettaisiin 17%. Pieni- ja keskituloisten maksamat verot siis kasvaisi 50-150%, joten niillä on hyvä maksella valtion menoja. :) Tietty jos työtä tekevä väki vähenee kovasti, niin palkatkin varmaan alkaa kasvaa ja työnteko kiinnostaa taas.

      Poista
    3. Sehän siinä onkin siinä pääomatuloilla eläessä että pienistä summista joutuu maksamaan enemmän veroa kuin palkkatuloista :)

      Poista
  5. Näitä juttuja tuntuu tosiaan nyt tulevan aika usein. Itse joitakin vuosia sitten tätä mietin ja totesin, että on se Suomessa oikeasti aika vaikeaa. Elät 20-30 vuotta todella nuukasti, jotta voit sen jälkeen jatkaa elämistä todella nuukasti. Aika harvassa on henkilöt, jotka tämän jaksavat toteuttaa. Ehkä muutama vuosi tosiaan menee kivasti, mutta sitten mieli alkaa muuttua. Pääasiassa oikea taloudellinen riippumattomuus järkevässä ajassa vaatii Suomessa kovan riskinoton velkavivun kanssa.

    Itse olen tasapainon kannalla. Kannattaa säästää ja sijoittaa, mutta kannattaa myös elämästä yrittää nauttia :) Kuten aikamme suuri filosofi sanoi: elämä on ihmisen parasta aikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä se alkaa vaikuttaa kun tämän oivaltaa, tasapaino kaikessa on hyvästä :)

      Poista
    2. Sijoitusmies24.9.18

      Sijoitusten lisätuloja voi tosiaan käyttää siihenkin, että VÄHENTÄÄ työntekoa, vaikkei lopettaisi kokonaan. Jos saa sijoituksistaan tuottoa 20% kuukausipalkastaan, niin silloin voi vähentää työmäärää 20% ja pitää saman tulotason. Kun viisipäiväinen työviikko muuttuu nelipäiväiseksi, niin yhtäkkiä viikonloput ovat 50% aiempaa pidempiä. Tämä on aivan valtava määrä lisää vapaa-aikaa! Nelipäiväinen työviikko on varmasti myös monelle työnantajalle ihan ok.

      Poista
    3. 4 tai 3 päivää töitä ja loput jotain muuta, miksipäs ei!

      Poista
  6. Varmaan tarkoituksella HS valinnut esimerkkihenkilön, jolla kuviot vielä vähän hakusessa, herättää enemmän tunteita jne.

    Luulen kyllä, että yksi näiden vuosien "muistelujutuista" tulee olemaan firettäjät, vrt. jupit 80-luvun lopussa. Ei välttämättä tuolla termillä, mutta FI-liike muodossa tai toisessa.

    VastaaPoista
  7. Hyvä kirjoitus aiheesta. En itse jaksanut linkkiä klikata ja taisi olla myös maksumuurin takana. Elämä on elettävä nyt sillä ei ole muuta hetkeä missä sen voi elää. Säästäminen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on hienoja asioita kunhan ne ei muodostu pakkomielteeksi. Itselläni matka on paljon tärkeämpi ja jo nyt naurattavan pienellä salkulla olen tyytyväinen, että olen aloittanut. Elämässä täytyy tehdä niitä asioita mistä nauttii ja usein se vaatii rahaa ja rohkeutta tehdä niitä muutoksia elämään. Pikkuhiljaa hyvä tulee vaikkei se olisikaan koskaan se todellinen taloudelllinen riippumattomuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Itsekin osaan jo tässä vaiheessa nauttia saavutuksista ja nykyhetkestä :)

      Poista
  8. Anonyymi10.9.18

    Olen kanssasi samaa mieltä. Taloudellisesti riippumatonkin haluaa todennäköisesti tehdä jotain tuottavaa. Sellaisen itselle mielekkään tuottavan työn etsintä kannattaa aloittaa heti. Tietysti jos se on jotain sellaista josta kukaan ei ole valmis mitään maksamaan. Niin sitten se raha on otettava jostain vähemmän mukavasta matkalla kohti unelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinpa juuri. Mutta jos työn saisi mielekkääksi niin taloudellisen riippumattomuuden odottelukin ei kävisi niin työstä.

      Poista
  9. Anonyymi11.9.18

    Jos lähtee mukaan verkostomarkkinointiin niin ei kuulosta kovin lupaavalta aloitukselta. sijoittaminen on näennäisen helppoa, mutta kuitenkin vaikeaa ihmisluonnon vuoksi. menestyminen vaatii lujaa itsekritiikkiä ja arvostelukykyä. ok

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tutkimukset ovat osoittaneet, että 990 - 999 jokaisesta 1000 osallistujasta verkostomarkkinointiin häviää rahaa" lähde: wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Verkostomarkkinointi

      Poista
  10. Anonyymi12.9.18

    Uskon, että pelko ajaa nuoret tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta. Pelko johtuu epävarmuudesta onko töitä ja millaisia. Pätkäduuneilla on vaikeaa rakentaa tulevaisuutta ja paskaduunit missä kaikki on kellotettu äärimmilleen eivät ole kenenkään unelmaa. Vuokratyöntekijöitä kohdellaan kuin alempaa kastia. Kun systeemi on rikki, vaihtoehdoksi jää hypätä pois siitä. Taloudellinen riippumattomuus takaa ainakin sen, että kaikkea paskaa ei tarvitse sietää. Olen itsekin sitä mieltä, että viihtyisä työpaikka olisi paras vaihtoehto ja sitä kannattaa ehdottomasti tavoitella. Todellisuus kuitenkin on mitä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonot työolosuhteet ajavat ihmisen myös etsimään jotain parempaa. Oli se sitten parempaa työtä tai juuri vaihtoehtoja, kuten taloudellista riippumattomuutta.

      Poista
    2. Anonyymi20.9.18

      Veikkaan että se on juurikin tuo epävarmuus, joka tämän aiheuttaa.

      Poista
  11. Artikkeli on maksumuurin takana joten en sitä lukenut. Sinällään minusta se, että ihmisiä herätellään ylipäätään miettimään mitä he haluavat ja miten on arvo sinällään. Ymmärrän myös tämän päivän työssäkävijöitä - jos olet suorittavassa roolissa, niin on vaikeaa tehdä uraa ja työpaikka on isommissa käsissä. Jos teet uraa, on se melkoista politikointia jossa pelkällä suorittamisella harvemmin tuntuu pärjäävän - ja samalla oma aika hupenee oravanpyörään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oravanpyörää kutsutaan myös elämäksi ja voi se myös olla ihan samanlaista oravanpyörää taloudellisesti riippumattomana :)

      Poista
  12. Tuli aika ala-arvoinen kolumni muuten kauppalehteen tuosta artikkelista :D
    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/jneArf88

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, nyt puhetta riittää aiheesta ja se on hyvä se! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.