Luinpas taas tässä mielenkiintoisen artikkelin Talsasta: Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ja taloustoimittaja Heidi Hagelin aloittavat sijoittamisen alkeisiin keskittyvän podcastin. Sarjan nimi on osuvasti "Rahasta" ja sitä pystyy kuuntelemaan Suplasta. Hieno homma että nykyään sijoittamiseen liittyviä podcasteja löytyy muitakin kuin pelkkä rahapodi. Hyvä juttu on myös se, että artikkelissa on kommentointimahdollisuus ja kommenttejakin oli saatu ihan kattava määrä. Muutama sama teema toistui kuin niin monesti iltapäivälehdissä olleesta sijoitusartikkelista.
Olemme saaneet lukea taas vähän ajan sisään vaikka minkämoisista säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvistä artikkeleista. Peruskauraa nykyään on jutut asuntosijoittamisella vaurastuneista henkilöistä tai osakesijoittamiseen hurahtaneista tyypeistä. Ihme homma on että kommenteissa toistuu aina tietynlaiset ajatusmaailmat:
Ei kannata sijoittaa kun Kela ei maksa sitten niin paljon toimeentulotukea
"Ei kenenkään kannata sijoittaa sillä jos joskus joudut nostamaan Kelan tukia niin et saa niin paljoa. Ei kannata huolehtia itse omasta toimeentulostaan vaan ulkoistaa se hyvinvointivaltiolle nimeltään Suomi Oy."
Sijoittamisen aloittamiseen tarvitsee vähintään 10 000 euron aloituspääoman
"Ei sijoittamista voi aloittaa millään 10€ kuukausisummalla. Kulut on vähintään 9 euroa per ostos ja sitten sinulle jäisi vain 1 euro sijoitettavaksi."
Ei minulla ole joka tunti aikaa seurata osakkeiden hintoja
"Haluan helppoa elämää ja siksi sijoitan rahani pankkititille. Ei minulla ole aikaa viettää päätteen äärellä koko päivää seuraten osakkeiden muuttuvia kursseja."
Minulla on jo miljoonan osakesalkku
"Älkää iniskö köyhät vaan lopettakaa kaljan litkiminen ja tupakin polttaminen. Myös kalliit kanavapaketit pitää lopettaa ja lemmikkejä ei saa olla. Minäkin sain palkkatuloista säästöön miljoona euroa ja nyt elelen vaurasta elämää."
Sijoittaminen ei kannata, ostan mieluummin uuden auton
"Miksi minun pitäisi säästää ja sijoittaa? Elämä on tehty tässä ja nyt elettäväksi. Siksi ostan mieluumin uuden auton kalliilla luotolla. Se jolla on rahaa säästössä ei ole nauttinut yhtään elämästä sillä kaikki kivahan maksaa paljon."
Siinä muutama mielenkiintoinen yleistys talousartikkeleihin kommentoivista tyypeistä. Jotenkin tuntuu että aina ne samat kommentit toistuvan uutisesta toiseen. Vastakkainasettelu sijoittajien ja niiden jotka eivät sijoittamisesta paljoa perusta on aina läsnä. Me vastaan te ajattelu on huomattavissa. Ei ole vielä muuten tullut vastaan tällaista kommenttia: "Minulla ei ole juuri nyt ylimääräistä rahaa, mutta haen töitä ja kun pääsen töihin niin alan heti sijoittamaan ja varautumaan tulevaisuuteen." En tiedä miksi ihmiset uskovat että heidän huono tilanteensa tulee olemaan lopullinen. Elämä menee kuitenkin koko ajan eteenpäin ja tulevaisuudessa voi myös sijoittamiseen avautua mahdollisuus.
*Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta*
Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.
Talousartikkeleiden kommenttien lukeminen on todellakin pääasiassa varsin surullinen ja näköalaton kokemus. Lähtökohtana tuntuu olevan ettei kenenkän kannata yrittää ja vaurastuminen on mahdollista vain rikkaille.
VastaaPoistaJotenkin olen huomaavani tietyn paradoksin ajattelussa että köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Miten köyhä voi köyhtyä enemmän jos ei lähtökohtaisestikaan omista mitään, ja milloin rikkaista on tullut rikkaita jotta tämä pirullinen vaurastumiskierre on päässyt liikkeelle.
En yhtään ihmettele varallisuuden keskittymistä ylimpiin desiileihin jos vaurauden kartuttaminen nähdään jotenkin vääränä. Omallakin työpaikalla saa välillä kuunnella negatiivista palautetta kertoessani avoimesti omista sijoituksistani ja suunnitelmista taloudellisenvapauden saavuttamiseksi.
Jännä juttu että nämä samat avoimen kritiikin esittäjät tosin lottoavat säännöllisesti ja haaveilevat pääpotista. Ilmeisesti lottovoitton tuoma taloudellinenriippumattomuus on jollain muotoa hyväksyttävämpää kuin kovalla työllä ja pitkäjänteisyydellä hankittu...
Mitäs negatiivista palautetta saat?
PoistaHuomasin saman. Monet kommentoijat eivät varmasti edes kuunnelleet podcastia, vaan takertuivat heti esim. tuohon 10e/kk. Toivottavasti edes joku podcastin kuunnelleista ottaa onkeensa ja alkaa säästää jotenkin ja millä summalla tahansa.
VastaaPoistaKyllä varmasti joku tajuaa että sijoittaminen on mahdollista lähes kelle tahansa.
PoistaEihän Suomessa kukaan joka on säästänyt rahansa puhu siitä julkisesti. Siitähän voi saada vaikka hullun leiman. Varsinkin jos elät normaalia elämää ja tuloistasi jää ylimääräistä säästettäväksi. Kyllä se kuluttaa kuuluisi. ;) Kaikki pyörii rahan ympärillä, mutta jos raha ei vie sinua, vaan sinä rahaa, niin olet varmasti tehnyt jotain väärin elämäsi kanssa tai muiden elämän.
VastaaPoistaIhmismieli on erikoinen.
Kyllä, rahan törsääjiä oikein ihaillaan.
PoistaIhmisten on helppo toimia tuollaisten "totuudellisten" sanontojen takaa. Juuri viikonloppuna joku toisteli taas sitä mantraa Facen sijoitusryhmässä, että "Rahastoista hyötyy aina vain pankki ainakin pitkällä usein myös lyhyellä aikavälillä" jne.. Helppo ajatella olevansa asiantuntija jos joskus oppinut jotain tuollaista..
VastaaPoistaNo mutta, ovathan nuo kommentoijatkin oikeassa tavallaan..
Tavallaan... mutta voi sitä myös itsekin hyötyä :)
PoistaMinä olen vasta äsken löytänyt kuunteluun/katseluun talousaiheiset kanavat. Aivan mahtavia löytöjä. Ja treenaan vasta mistä noista voi löytää ja mitä on olemassa.
VastaaPoistaPikkuhiljaa :)
PoistaItse sijoittajana tavallaan ymmärrän tuon toimeentulo pointin. Kyllä minuakin harmittaisi, jos matkoista säästetyt rahat on sijoitettu ja jäisin työttömäksi ilman tukia. Samaan aikaan kollega joka on aina laittanut kaiken matkoihin ja kokenut kaikenlaista, saisi sitten tukia. Lopulta olisin rahallisesti itse yhtä köyhä, mutta ilman niitä elämänkokemuksia.
VastaaPoistaLuin muuten jostain lehdestä viime viikolla, että Suomessa pohditaan tosissaan jo sitäkin, että vanhusten hoitomaksuihin saattaisi tulevaisuudessa vaikuttaa omaisuus. Eli jos sulla on rahaa, maksat itse, jos sulla ei ole rahaa, valtio maksaa. Mitä järkeä sitten on kituuttaa parhaat vuotensa, jotta voit maksaa veroina muiden tuet ja sitten omista omasi?
Mietitään ekaa kohtaa: ei sitä koko aikaa voi miettiä jotain tukia mitä saattaa menettää jos saattaa jäädä työttömäksi. Eikö ole mukavampi että sinulla on asiat omissa käsissäsi?
PoistaKohta 2. Tuo varmaan tuleekin menemään enemmän tuohon suuntaan, mutta taas: jos sinulla on omaisuutta niin pystyt enemmän määräämään mistä saat hoitoa.
Toki. Mutta asioista kannattaa kuitenkin olla perillä. Ymmärtääkseni sinäkin saat aikuiskoulutustukea tällä hetkellä? Olisiko se reilua, että vain varattomat saisivat sitä?
PoistaOlen itse ajatellut sijoittamisessa olevan ns. Kriittinen piste jolloin on oikeasti taloudellisesti riippumaton. Tällöin ei niin tarvitse välittää hallituksen päätöksistä.
Kyllä minun mielestäni aikuiskoulutustukea pitää jakaa myös muille. Toki oisin voinut käyttää myös säästöjä opintojen rahoittamiseen mutta parempi näin.
PoistaEhkä tuo piste tulee vielä joskus saavutettua :)
Toki toimeentulotuessa huomioidaan kaikki varallisuus, mutta työttömyystukeen, asumistukeen ja moneen muuhun tukeen säästöt eivät vaikuta yhtään. Niissä huomioidaan ainoastaan tulot, joten nollakorkoisella tilillä (tai rahastoissa tai metsässä jne, josta ei saa osinkoja) voi olla vaikka miljoonia euroja ja silti voi saada tukea. Eli tämäkin oli vain puolittain totta, riippuen mistä tuesta puhuu. Joissakin säästöt ja varallisuus huomioidaan, toisissa ei.
PoistaMutta silti, vaikka varallisuus huomioitaisiinkin, antaa säästöt pelivaraa monessa tilanteessa.
Ainakin omalla kohdalla en luultavasti saisi toimeentulotukea, vaikka joutuisin työttömäksi, joten siinä mielessä tuo ei ainakaan työttömyyden alussa ole hyvä perustelu läheskään kaikkien kohdalla.
Mieluumin omat rahat kuin tuet.
PoistaJoten jos on järkevät, alkaa sijoittamaan rahoja nyt heti niin, että jotain on käytössä vielä vanhanakin, kun eläkettä ei ole, hoidot pitää maksaa itse ja valtio pitää virallisesti sinua melkein rikollisena, kun olet mennyt vanhenemaan.
PoistaToivottavasti ei ihan noin huonoon tilanteeseen jouduta :)
PoistaVastakkainasettelua löytää jos sitä etsii. Miksi pitäisi tulkita vastakkainasetteluksi asioiden kiinnostamattomuutta. Joillekin ihmisille vain esim. auto on tärkeämpi kuin sijoittaminen. Toisille taas vaeltelu luonnossa on tärkeämpi kuin raha - eivätkä he kovin usein rupea sijoittamaan. Jotkut ostavat kodin täyteen kultaa.
VastaaPoistaJa jos sattuu sijoittamaan... Toiset pitävät rahastoista ja toiset osakkeista ja kolmansien mielestä vain optiomarkkinoilla voi elää.
Eli pitäisikö puhua aina me vastaan te, jos naapuri harrastaa lintuja ja itse
vihaa luontoa. Onko mieliasioiden ero vastakkainasettelua?
Henkilökohtaisesti tuntuu enemmän uskonnolta kuin asialta alkaa kerämään listaa
miksi toiset ihmiset eivät harrasta sijoittamista. Niinhän jehovantodistajatkin tekevät.
Asioilla on monia puolia. Ja ihmisillä monia mieltymyksiä.
Mieltymyksiä voi olla. Mutta eikö se ole aika luonnollista että minä pesunkestävänä sijoittajana ihmettelen että ihmiset kommentoivat sijoittamista käsittelevään artikkeliin kaikkia syitään miksi ei missään nimessä kannata sijoittaa?
Poista