19.7.2017

Sijoitusteni annualisoitu tuotto keskimäärin 5,4%, häviän indeksille sata nolla


Laskinpa lomani kunniaksi sijoitusteni tuoton ennen veroja. Sain tulokseksi 37,2% yhteensä kuuden vuoden ajalta. Annualisoitu tuottoni on siis ollut 5,4 prosenttia vuodessa (laskennassa käytetty laskuri). Kuulostaa korvaan ihan ok tuotolta. Mutta mutta... S&P 500 -indeksi on noussut samassa ajassa 108%, annualisoitu tuotto 13%. Olen siis aika tavalla indeksiä jäljessä mittasi asiaa millä tahansa mittarilla. On hyödyllistä analysoida virheitään että niitä pystyisi ehkä sitten välttämään tulevaisuudessa.

Miten olen voinut jäädä noin paljon indeksistä jälkeen? Hmm, tutkitaanpas asiaa. Tässä osa syy: tein yleensä paljon tappiota kun yritin spekuloida hinnan nousulla. Tappiota tuli tehtyä paljon kun koko ajan osti ja sitten myi osakkeita. Ostin roskalappuja ja vielä väärään aikaan: MLP, BDC ja 2 X vivutetut ETN-tuotteet. Myin kun oltiin tukevasti tappiolla ja otin kasan tappioita itselleni. Virheitä on siis tullut tehtyä ja kaksin käsin. Ajoittaminen on myös tökkinyt hiukan. Minulla on ollut sijoitettavaa rahaa enemmän käytössä silloin kun kurssit ovat olleet korkealla kuin silloin kun ne ovat olleet matalalla. Ja sitten olen vain heti sijoittanut kaikki rahat kun olen saanut ne lapaseen.




Olisin rikastunut paljon enemmän sijoittamalla pelkästään indeksiin! Niinhän sitä sanotaan että suurimmalla osalla sijoittajista sijoittaminen indeksiin toisi paljon paremman tuoton kuin itse söheltäminen. Minunkin tapauksessani on juuri näin. En kuitenkaan ole ihminen joka itkee liikaa menetettyjä tuottoja. Osaan iloita siitä että olen kuitenkin plussalla kaikkien seikkailujeni jälkeen. Olen kompensoinut heikkoa sijoitusmenestystäni säästämällä ahkerasti. Näin salkkuni arvo on kasvanut vaikka pörssi ei ole ollut minulle yhtä suotuisa kuin indeksille.

Luulenpa että suuntani on tästä vain ylöspäin. Olen nimittäin vaihtanut aika paljon sijoitustyyliä ja tapaa näiden kuuden vuoden aikana. Muutosten vuoksi en käy läheskään niin paljoa kauppaa kuin aiemmin. Arvolla spekulointi rajoittuu minulla nykyään minimaalisiin positioihin jotka eivät muuta kokonaiskuvaa. Olen myös vähentänyt spekulointia ylipäätään.

Osinkojen määrä on jatkanut iloisesti kasvuaan. Mikään salkkuni yritys ei ole pitkään aikaan leikannut osinkoaan joten yhtiöiden valinta on mennyt sen suhteen aika nappiin. Euromääräisiin osinkoihin vaikuttaa aika paljon dollarin kurssi joka on tällä hetkellä aika heikko. Nyt kun olen tarkastellut ensimmäisen kerran kuuden vuoden aikana miten sijoitukseni ovat pärjänneet indeksille, voin unohtaa koko asian taas seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Ostamalla kerran kuussa lisää osinkoja salkkuuni ja yrittämällä myydä mahdollisimman vähän omistuksia luulen että osinkoni kasvavat hyvää tahtia. Jos eivät osingot kasva tasaista tahtia niin lupaan vaikka syödä näkymättömän hattuni :D

Onko täällä ketään muuta joka kehtaa myöntää hävinneensä indeksille?

Päivitys: korjattu oikea vuosituotto 5,4%




Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.



24 kommenttia:

  1. Paljonko sinulla on nyt sijoitukset ja paljonko ne olisi jos olisit mennyt indeksin mukaan? Ihan vaan mielenkiinnosta. (Heheh heh). Oikeasti sinulla on hyvä tulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tuota on aika vaikea laskea. Pitäisi katsoa sitten minä vuonna on sijoittanut minkäkin verran :)

      Poista
  2. Anonyymi19.7.17

    Pienenä korjauksena hyvään kirjoitukseen, vuosituottosi on ollut n. 5,4 %, (muista korkoa korolle vaikutus).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun huomasit, korjasin tekstiin. Olisikohan prosenttilaskujen osaamattomuus syynä huonohkoon sijoitusmenestykseen? ;)

      Poista
  3. Kyllä minäkin kuuden vuoden jänteellä olen hävinnyt indeksille vajaa 2% p.a. Mutta kymmenen vuoden jaksolla olen plussalla. Indeksiin vertaaminen on pelottavaa puuhaa, mutta se auttaa pysymään realistisena tuottotavoitteissa...

    VastaaPoista
  4. Aktiivinen sijoittaminen, jos niin voi sanoa, usein koituu tappioksi. Kannattaakin tosiaan rajoittaa sitä kuinka aktiivisesti muuttaa sijoituskohteita. Tai näin ainakin olen ymmärtänyt ja se tuntuu itsestäni järkevältä. Itse olen ollut onnekas tähän mennessä, mutta tiedän, että saan vielä nähdä suuria arvon muutoksia kumpaankin suuntaan. Sitten pitää vain pitää pää kylmänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nämä ekat 6 vuotta on minulla vasta treeniä ja sitten 30 seuraavaa sijoitusvuotta on osaavampaa toimintaa :)

      Poista
  5. Itse asiassa mä en tiedä miten voisin verrata sijoituksiani indeksiin. Päivätasolla katson OMXHPI suunnan vs. mun omat salkut Sharevillen mobiilinäkymässä.

    Mutta hyvä havainto tehdä tässä vaiheessa, ehkä tuo sulle lisää rauhallisuutta tulevaisuuteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta :) Nyt olo tuntuu tosi rauhalliselta. Tosin olen parhaillaan lomilla :D

      Poista
  6. Anonyymi20.7.17

    Preferoin itse n. juurta jakolaskun sijaan laskettaessa vuosituottoa n vuosien ajalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, päivitin tekstiä niin että lasken juurta.

      Poista
  7. Kuusi vuotta voi olla vielä lyhyt aika indeksiin vertaamiseen, koska indeksit ovat nousseet pitkään. Jos osakevalintasi on volatiliteetin puolesta vähäisintä sorttia voi tuleva lasku tasoittaa tilannetta selvästi (kun se lasku sitten joskus tulee..). Voi tietenkin katsoa mitä esim. jotkut low volatility etf:t sisältävät ja verrata omia valintoja siihen. Osinkoaristokraatit näyttäisi ainakin romahduksissa pärjäävän muita paremmin ja nousevat lopulta nopeiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu katsotaan tosiaan uudelleen sitten 6 vuoden päästä taas :D

      Poista
  8. "Kiva" kuulla, että kohtalontovereita sijoittamisen saralla löytyy. Itse aloittelin 2008 ja tuottoa tuli erittäin hyvin 2012 asti. Sen jälkeen aloin lipsua suunnitelmistani ja kuten sinä innostuin MLP osakkeista ja muista hörhöilyistä. Meillä molemmilla oli hyvin samanlainen paino korkeantuoton sijoituksissa ja niinhän siinä kävi, että riskit realisoituivat. Nyt oppirahat osittain maksettu, tappioita kärsitty ja siirrän painoa passivisten rahastojen puoleen. Sen verran kiinnostavaa tämä homma tuskasta huolimatta on, että kokonaan en passiivisten puolelle mene vaan jatkan rinnalla osakepoimintaa maksaen siitä edelleenkin välillä oppirahoja. Salkku tällä hetkellä noin 250K ja junnaa paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika samoja virheitä ollaan näköjään tehty. Toivotaan että olemme oppineet vihdoin läksymme.

      Poista
  9. pleksi-21.7.17

    Aloittelijan tuurilla 14,6 % vuosituotto karvan alle viidelle vuodelle. Viimeiselle neljälle vuodelle tulee 16,76 %.
    Voi illa vaikeaa pitää näin hyvä tuotto. Ehkä Nalle hoitaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi meni jostain syystä bloggerin roskapostilaatikkoon.

      Hyvää tuottoa olet saanut aikaiseksi, toivotaan että jatkuu samalla tavalla :)

      Poista
    2. pleksi-25.7.17

      Toivotaan :)

      Poista
  10. Anonyymi2.8.17

    Jos käytit tuota sivulla olevaa laskuria, tuottolaskelmasi ei pidä paikkaansa, sillä se ei huomioi salkkuun lisättyjen varojen aikajakaumaa. Laskelma perustuu vain salkun arvonnousuun. Todellinen tuotto on suurempi, koska salkkuun lisätyt varat alkavat tuottaa vasta lisäämishetken jälkeen. Lisättyjen varojen kanssa laskelma on huomattavasti monimutkaisempi, kuten sivun alalaidassa kerrotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, jostain pitää oikoa kulmia että saa tuloksen :)

      Poista
    2. Itsekin sain laskurilla tulokseksi 7,2%, mutta todellisudessa annualisoitu tuottoni on yli 12%, koska suurin osa sijoituksista on tehty alkuhetken (helmikuu 2011) jälkeen. Itsekin oion laskennassa sen verran, että oletan ostojen ja myyntien kohdistuvan aina kvartaalin ensimmäiselle päivälle, jolloin laskelma olettaa ostoerien olleen salkussani keskimäärin noin 1,5kk kauemmin kuin ovatkaan olleet. Tämä vielä nostaisi tuottoprosenttia prosentin kymmenyksen tai pari. Luulen että sinäkin voit lisätä ainakin 5%-yksikköä esittämääsi tulokseen ja uskon että sinunkin todellinen vuosituotto on yli 10%.

      Poista
    3. Ehkä teen joskus osan 2 jossa käydään sitten vielä tarkemmin tuottoa läpi :D

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.