16.6.2015

Voiko 20% osinkotuotto olla totta?

Noin vuosi sitten tutustuin Osinkosijoittajan avustuksella ETN -rahastoon nimeltään MORL eli UBS ETRACS Monthly Pay 2x Leveraged Mortgage REIT ETN. Kyseessä on siis Sveitsiläisen UBS -pankin 2x vivutettu mortgage REIT rahasto. Ja koska kyseessä on ETN niin UBS:n mennessä konkurssiin myös MORL häviää.

Paljon vipua 

 

Koska mREITit ovat muutenkin erittäin vivutettuja, niin kyseisessä osakkeessa on alunperinkin jo iso osinko %. No lisätäänpäs siihen päälle vielä 2x vipua niin saadaan UBS:n sivujen mukaan yli 25% vuosittainen osinkotuotto.

Kuulostaa aika isolta riskiltä verrattuna kokiksen kaltaiseen laatuyhtiöön. Näen kuitenkin näissä viputuotteissa ihan mukavan potentiaalin, ja sen takia olenkin ostanut niitä jo kasan salkkuuni. Nimesin nuo sopivasti Uskalias -rahastoksi, sillä koen että sijoittajan tarvitsee olla aika rohkea näitä ostaakseen. Ostin MORL:n lisäksi myös SMHD:ta joka seuraa 2x vivulla Solactive US Small Cap High Dividend Index:ä ja BDCL:ä joka seuraa myös 2x vivulla Wells Fargo Business Development Company Index:ä.

Laskeskelin että näissä voisi päästä yhteensä 15% vuosittaiseen osinkotuottoon verojen jälkeen. Paras taktiikka olisi varmastikin sijoittaa osingot aina uudestaan siihen joka on laskenut eniten. Nyt kun tutkailen tappioprosentteja niin huomaan että kaikki ovat hienosti tappiolla, joten valikoimaa siis riittää =)

Sijoitustaktiikkani

 

Varmaankin BDCL:n tulee laitettua kuukauden sijoitusrahat tällä kertaa. Se on laskenut kuin lehmän häntä, joten sijoitetulla rahalla pitäisi saada näitä ihan hyvä läjä. Tällä hetkellä noudatan seuraavaa taktiikkaa:

  • Dollari -rahastosta saadut osingot uudelleensijoitan rahastoon sopiviin osakkeisiin
  • Uskalias -rahastosta saadut osingot uudelleensijoitan rahastoon sopiviin tuotteisiin
  • Euro -rahastosta saadut osingot uudelleensijoitan rahastoon sopiviin osakkeisiin
  • Uuden sijoitettavan pääoman laitan pääasiassa Uskalias -rahastoon

 

Vertailu Uskalias vs. Kokis

 

Alla on vielä pieni tekemäni laskutoimitus jossa vertailen kuvitteellisia kokiksen ja uskalias -rahaston tuottoja 20 vuoden aikana. Käytän laskuissa seuraavaa dataa:

  • Aikajänne 20 vuotta
  • Molempiin sijoitetaan vuosittain 12 000€ uutta pääomaa
  • Oletetaan että kokis maksaa osakkeelle nettona 3% osinkoa ja nostaa sitä vuosittain 6%. Osingot uudelleensijoitetaan.
  • Oletetaan että uskalias -rahasto maksaa 15% osinkoa vuosittain ja pitää osingon määrän tasaisena. Osingot uudelleensijoitetaan.
Kokis vs. Uskalias -Google sheet.

Toki koko lasku on erittäin hypoteettinen, sillä emmehän tiedä onko mREIT:jä enää olemassa silloin. Kokiksen uskon vielä olevan voimissaan. Vertailusta kuitenkin selviää se että osingot uudelleensijoittamalla voi kenties päästä pitkässä juoksussa ihan mukaviin tuottoihin.

Vielä hullumpi strategia

 

Suosittelen teitä myös tutustumaan tähän Seeking Alphan instablogiin, siellä nimittäin käyttäjällä GGjr on tiettävästi vielä hullumpi sijoitusidea; hän on ottanut esim. MORL:n vielä lisää vipua. Tuota taktiikkaa voisikin jo sanoa kunnon vivutukseksi =)

 

Lopuksi

 

Ottaisin mielellänne kommenttejanne vastaan, ovatko Uskalias -rahaston tuotot täyttä utopiaa vai uusi sijoitusmahdollisuus?

Huom, en suosittele kenellekään tekstissä mainittujen ETN tuotteiden ostamista, tutustu sijoituskohteisiin tarkasti ennen ostopäätöstä.





20 kommenttia:

  1. No jos on valmis häviämään kaikki rahansa ni seon aika lailla sama meetkö casinolle ja lyöt kaiken mustalle, vai pistät utopia rahastoihin. Mutta voi olla että noissa rahastoissa on paremmat prosentuaaliset mahdollisuudet onnistua? Itellä ei kyllä kantti kestä. Tuntuu jotenkin että aina kun yrittää jotain tollasta omasta mielestä fixua niin se menee vähän aikaa hyvin ja sitten iha perselleen. Ehkä se on sitä Aku Ankan tuuria :)
    Ei tytötkään tykkää jos nopeesti hommat hoitaa, maltti on valttia.
    Get rich carefully.
    Jatkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hyviä neuvoja. Mielestäni se on kuitenkin vähän eri asia ostaako MORL vai sijoittaako kaikki rahansa punaiselle.

      Sijoita aina vain rahoja mitkä olet valmis häviämään kokonaan. Vaikka kokiksen konkurssi olisi kuinka epätodennäköinen, se on myös mahdollista. Pääomasi ei ole turvassa edes patjan alla =)

      Poista
    2. Sijoitusstrategian jyrkät muutokset olisi hyvä perustella itselleen hyvin ja laskea, paljonko on varaa hävitä, jos heikosti käy.

      Uskalias lienee jo yli 15% koko salkusta?. Jos ei köyhään kolahda, hyvä on.

      Tuurillahan ne laivatkin seilaa.

      Poista
    3. Kyllä kaikki pitää olla valmis häviämään. Kysymys kuuluukin että onko MORL riskillisempi kui KO esimerkiksi 20 vuoden aikajänteellä jos osingot uudelleensijoittaa aina takaisin. Tähän minulla ei valitettavasti ole ratkaisua.

      Ehkä yksi tapa rajoittaa riskiä olisi laittaa stop loss esim. siten että arvosta voi hävitä 40% ennen kuin stop lossit laukeavat.

      Poista
  2. Anonyymi17.6.15

    Aiemmat kommentoijat eivät selvästi tunne tuotetta. UBS default erittäin epätodennäköinen.
    Olen täällä ennenkin kommentoinut (ehkäpä siitä olet vinkin saanut näihin tuotteisiin).
    Itsellä näitä (bdcl, dvhl, cefl, morl, smhd, lmlp) n. 280 000 EUR arvosta. Ja jatkuva kassavirta on varsin mittava näistä... osuus koko salkusta <20%

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Kassavirtaa näissä kyllä riittää :D

      Poista
  3. Anonyymi17.6.15

    Hei,

    Periaatteessahan noissa on hyvat mahdollisuudet tehda suurta tuottoa. Tutustu kuitenkin myos siihen, miten nuo rahastot kehittyvat volatiileilla markkinoilla. Tuollaisia ei usein suositella "pitkan tahtaimen" sijoituksiksi. Suosittelisin olemaan erittain varovainen naiden kanssa.
    Katso esimerkiksi alla oleva linkki

    "It seems clear that the daily compounding is amplified as markets experience periods of high volatility. The higher the volatility, the more adversely affected is the leveraged ETF. In addition, expenses are high as leveraged ETFs require active portfolio management. The most popular leveraged ETF (ProShares Ultra S&P 500) has expenses of approximately 0.9% while “vanilla” ETFs without leverage cost 0.1% or less."

    http://www.pragcap.com/why-investors-still-lose-money-trading-leveraged-etfs

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos linkistä, pitää tutustua tuohon. tosin noitten etn:n tiedoissa lukee: levarage reset monthly, not daily.

      Poista
  4. Anonyymi18.6.15

    Mites tulevat (USAn) koronnostot vaikuttavat odotettavaan tuottoon? Eli nouseeko rahoituskustannukset nopeammin kuin asuntolaina-asiakkailta odotettavissa oleva korkotuotto?

    Oletko kuinka korkean tuoton saanut tähän asti sijoitetulle pääomallesi? (eli saamasi vuoden tuotto - arvonalennus).

    Osinkotuottohan kai lasketaan nykyiselle arvolle, eli jos olet sijoittanut aikaisemmin 100, josta on nyt jäljellä 50, niin 20 % osinkotuotto tuolle 50:lle on vain 10% alunperin sijoittamalle pääomallesi. Tuossa mielessä korkeat tuotot voivat kai hämätä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan spread on tarpeeksi hyvä niin tuottoa pitäis tulla.

      En ole vielä laskenut tuottoa. Ehkä joskus vuoden päästä voisi laskea että mitä on tullut.

      Juu osinkotuotto lasketaan nykyiselle arvolle. Oletetaan että MORL maksaa tasaisesti 4.50$ osinkoa/vuosi. Alkutilanteessa MORL:n arvo on 18$. Alkutilanteessa osinko % on siis 25%

      1. Osakkeen arvo laskee ja arvo onkin 16$. Osinko kuitenkin säilyy ennallaan, joten osinko % onkin nyt 28%. Osakkeen ostoja jatketaan omalla rahalla+osingolla, ja nyt osakkeita pystyykin ostamaan halvemmalla kuin lähtötilanteessa, joten niitä saa myös määrällisesti enemmän.

      2. Osakkeen arvo nousee ja arvo onkin nyt 20$. Osinko kuitenkin säilyy ennallaan, joten osinko % onkin nyt 22%. Osakkeen ostoja jatketaan omalla rahalla+osingolla, ja nyt osakkeita pystyykin ostamaan kalliimmalla kuin lähtötilanteessa, joten niitä saa myös määrällisesti vähemmän.

      Ja nämä tilanteet oletettavasti vaihtelevat keskenään. Esimerkki ei ota veroja huomioon. Olettaen että osingot pysyisivät tasaisina ja sijoittaisi koko ajan uutta pääomaa+osingot takaisin, niin kuukausittainen osinkosumma kasvaa kasvamistaan.

      Poista
  5. Anonyymi19.6.15

    Mahdollisuus on tehdä hyvät rahat noilla mutta tietenkin riski on suuri. Toisaalta ei voi voittaa jos ei pelaa. Osittain noilla voi olla hyvät tuotot mutta miettisin kyllä pääoman turvaamista mieluummin kuin käyttämällä koko osingon uudelleen ostoihin. Noiden riski taitaa tulla korkojen noususta joten sijoittamalla esimerkiksi asuntoluotottajiin saisi riskiä pienennyttä. Wells Fargo taitaa olla Buffetin suurimpia sijoituksia ja sijoitukset jatkuvat hänen osaltaan edelleen siihen joten jokin siellä kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisihan sitä jotain pankkia lisätä. Ehkä TD tai BNS?

      Poista
  6. $eteliKone24.7.15

    Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli Osinkokuningas. Olen itsekin seurannut Osinkosijoittajan vinkkaamana MORL:lia, kiitos noista parista uudestakin vaihtoehdosta. Riskisietoisille erittäin mielenkiintoisia tuotteita. Kunhan pääsen näillä näkymin lähimmän puolen vuoden aikana aloittamaan oman projektini/blogini, täräytän tod.näk liikkeelle näillä korkean riskin ETN:llä. Siitä lisää sitten joskus.

    Kiitokset mielenkiintoisesta blogistasi.

    $K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteistasi! Odotan innolla blogiasi :)

      Tähän asti riskinotto ei ole kannattanut. Tätä asiaa ei kuitenkaa kannata tarkastella vielä näin lyhyellä aikavälillä. Olisikohan kaksi vuotta sopiva tarkkailujakso?

      Poista
  7. $eteliKone24.7.15

    Ajattelen myös, että näitä kannattaa katsoa pitkänä projektina. Esim. MORL:issa, kun kyse REIT:ista ja siihen päälle vipu, niin tottakai MORL:in arvo heiluu rankastikin suuntaan ja toiseen. Itse tulen ainakin ajattelemaan cool-head mentaliteetilla: ainoastaan osinkojen määrän koko on mielenkiintoista ja mikäli se tippuu olennaisesti, niin aika miettiä toimenpiteitä. Muuten seuranta on useita vuosia. En itse jaksa uskoa UBS konkurssiin/maksukyvyttömyyteen, joten sitä riskiä pidän varsin pienenä. USA:n mahdollinen korkojen nosto kannattaa huomioida REIT:eissa ja sitä kautta toki myös tässä.

    Toki tällainen funtsiminen vaatii sitä riskisietoa ja valmiutta ottamaa takkiin - siksi hajauttaminen tässäkin asiassa auttaa, sitä teet kyllä varsin ansiokkaasti. ;)

    Menestystä polulla, seuraan sitä mielenkiinnolla.

    $K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta kun mietin tätä, niin en ehkä sittenkään uskalla nostaa noita viputuotteita yli 25% salkun arvosta. Siten olen ainakin rajoittanut mahdollisten tappioiden määrän. Sijoitan niihin vain osingot takaisin, ja uuden pääoman turvallisempiin osingonkasvattajiin.

      Poista
  8. Tähän liittyen..."Suosittelen teitä myös tutustumaan tähän Seeking Alphan instablogiin, siellä nimittäin käyttäjällä GGjr on tiettävästi vielä hullumpi sijoitusidea; hän on ottanut esim. MORL:n vielä lisää vipua. Tuota taktiikkaa voisikin jo sanoa kunnon vivutukseksi =) "

    Onhan tuo ihan hullun hommaa, esim. LinnCo ilmoitti viime viikolla lopettavansa osingon maksamisen toistaiseksi, kurssi saman tien -25% päivässä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei käy kyllä kateeks tuota herraa. Eikä kyllä yhtään kiinnosta tuollainen riski enää itseä =)

      Poista
  9. Anonyymi21.6.16

    Kuinkas tämän kanssa on mennyt viimeisen 10kk aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, en ole seurannut sillä myin nämä jo vuosi sitten =)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.